GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine

Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 15:09
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije lani je realno porastao za 2,4 posto u odnosu na 2018. godinu, a u zadnjem je tromjesečju rast iznosio 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Ti prvi podaci slovenskih statističara pokazuju usporavanje gospodarskog rasta, s obzirom da je BDP u 2018. godini rastao za 4,1 posto u odnosu na godinu prije.

Stopa rasta u zadnjem tromjesečju najniža je u prošloj godini. Naime, lani je na godišnjoj razini slovenski BDP u prvom tromjesečju realno porastao za 3,3 posto, u drugom za 2,5 posto, u trećem za 2,4 posto, a u četvrtom za 1,7 posto.

"Usporavanje ekonomske aktivnosti bilo je izraženije u posljednjem tromjesečju nego u prethodnim tromjesečjima", navode i iz statističkog ureda, uz napomenu kako se bilježi usporavanje ili čak i pad najvažnijih komponenti BDP-a.

Tako je slovenski izvoz u četvrtom kvartalu prošle u odnosu na isto razdoblje 2018. godine porastao za 0,9 posto, što je najniži registrirani rast izvoza od početka 2010. godine, navode slovenski statističari.

U posljednjem tromjesečju 2019. domaća potrošnja povećana je za 0,4 posto.

Najvažnije komponente domaće potrošnje su krajnja potrošnja kućanstava i bruto investicije u osnovni kapital, a u četvrtom je tromjesečju potrošnja kućanstava porasla za 1,2 posto, što je manje nego u prethodnim tromjesečjima kada je rasla između 2,5 i 3,8 posto. Bruto investicije u osnovna sredstva su se, pak, smanjile za 4,5 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2018. godine.

Slovenski ured za statistiku danas je objavio i da je ukupna zaposlenost u 2019. godini bila 1.045.000 osoba, što je najviše otkako su dostupni podaci (1995. godine), a u odnosu na 2018. godinu povećanje za 2,4 posto.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE