GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 12:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U pandemijskoj 2020. godini promet od prodaje robe u Sloveniji opao je i u trgovini na veliko i u trgovini na malo.

Ukupno je iznosio 26,2 milijarde eura, što je 5,7 posto manje u odnosu na 2019. S manjom mobilnošću stanovništva, prihod od prodaje goriva naglo je opao.

Trgovci na veliko prodali su prošle godine robe u vrijednosti od 13,8 milijardi eura ili 3,6 posto manje nego 2019. To je bio prvi godišnji pad od 2013. godine, prema statističkom uredu.

Kako je poslovanje s krajnjim korisnicima podlijegalo strožim ograničenjima od poslovanja poslovnih subjekata, promet u trgovini na malo pao je čak i više nego u trgovini na veliko. Iznosio je 12,4 milijarde eura i bio je 7,9 posto niži u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bilo prvo godišnje smanjenje od 2016. godine.

U odnosu na 2019. promet od prodaje krutih, tekućih i plinovitih goriva u trgovini na veliko smanjen je za 33,1 posto. Do ovog pada došlo je zbog niskih cijena naftnih derivata i niže gospodarske aktivnosti u 2020. godini.

U trgovini na malo prodaja energije i motornih goriva smanjila se za 39,1 posto. Osim niskih cijena motornih goriva, prema statističarima, ovaj je pad vjerojatno i zbog manje pokretljivosti stanovništva, koja je uzrokovana ograničenjima u kretanju stanovništva i radu te učenju na daljinu.

S druge strane, provođenje više vremena u kućnom okruženju moglo je biti razlog rasta prihoda od prodaje električnih uređaja i uređaja, zelenog programa i građevinskog materijala, instalacija i tehničkih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu.

Također u 2020. godini najveći promet u trgovini na malo ostvarila je prodaja hrane i pića. U odnosu na 2019. čak je porastao za 3,4 posto. Druga najvažnija robna skupina u trgovini na malo ostali su osobni automobili i oprema, iako je promet od njihove prodaje smanjen za 12,4 posto. Na trećem mjestu, energiju i motorna goriva zamijenili su lijekovi, medicinski uređaji i kozmetika.

Tagovi: slovenska maloprodaja, slovenska trgovina, trgovina na malo, prodaja goriva, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
NEZADOVOLJSTVO
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
ZAGREB - Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom.
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
IZMJENE ZAKONA
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
ZAGREB - Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
TRENDOVI
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
ANALIZA - Najveći doprinos rastu i dalje generiraju cijene energije koje su nakon četiri mjeseca usporavanja ponovno zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini (+56,8%, +2,5pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu).
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE