GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom

Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2024 / 11:41
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo pao treći mjesec zaredom, ovaj put pad je iznosio 0,9 posto. U trgovini neprehrambenim proizvodima manja je za 0,3 posto, dok je u trgovini motornim gorivima i prehrambenim proizvodima porasla za 2,6 odnosno 2,6 posto. 1,5 posto.

U usporedbi s prošlom godinom realni prihodi od prodaje manji su za 5,6 posto. U trgovini motornim gorivima smanjena je za 13,0 posto, au trgovini neprehrambenom robom za 0,9 posto. U trgovini mješovitom robom, pak, porasla je za 3,9 posto.


Statističari su iznijeli i podatke za prva dva mjeseca ove godine. Međugodišnja usporedba pokazala je pad realnog dohotka za to vrijeme za 3,8 posto. U trgovini motornim gorivima realni dohodak manji je za 14,8 posto i u trgovini neprehranom za 0,3 posto, dok je u trgovini mješovitom robom porastao za 2,7 posto.

Realni prihodi od prodaje motornih vozila i njihovih popravaka u veljači su na mjesečnoj razini smanjeni za 5,8 posto, a na godišnjoj su porasli za 6,0 posto. U prva dva mjeseca ove godine veća je nego u istom razdoblju lani, za 10,7 posto.

Tagovi: maloprodaja, slovenija, potrošnja, trgovina
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
IZVOZNICI
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima u svibnju se znatno popravilo u odnosu na travanj, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
SIGNALI
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
BERLIN - Njemački ekonomisti stalno su uvjereni da će se domaće gospodarstvo izvući iz krize. No, put do početka oporavka stalno se produljuje, pokazuje novo izdanje barometra gospodarskih očekivanja minhenskog instituta Ifo.
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE