GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 14:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europski statistički ured Eurostat u svojoj je drugoj procjeni potvrdio veljačku godišnju inflaciju u eurozoni od 8,5 posto. U međuvremenu je inflacija u cijeloj EU dosegnula 9,9 posto. S inflacijom od 9,4 posto Slovenija je bila nešto iznad prosjeka eura i malo ispod prosjeka EU.

Godišnja inflacija u veljači bila je 0,1 postotni bod niža nego u siječnju, kako u europodručju, tako i u cijeloj Uniji, no i dalje ostaje znatno iznad srednjoročnog cilja od dva posto, pod kojim stabilnost cijena razumijeva Europska središnja banka (ECB).

Dok ukupna mjerena inflacija polako popušta posljednjih mjeseci kako pritisak zbog skupe energije jenjava, Vijeće ECB-a ponajviše brine rast temeljne inflacije, odnosno one koja isključuje cijene energije i hrane. To je u stalnom porastu te je u veljači u zemljama s eurom doseglo 5,6 posto.

Dok je međugodišnji rast cijena energije naglo smanjen i u veljači u europodručju dosegao 13,7 posto nakon više od 40 posto prošle jeseni, rast cijena hrane nastavlja jačati. U veljači je bila na 15 posto. U veljači su inflaciji u eurozoni najviše doprinijele cijene hrane i pića. Usluge su bile sljedeće, energija je došla na kraju.

U usporedbi po zemljama, najniža godišnja inflacija u EU, Eurostat za usporedbu koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), u veljači je zabilježena u Luksemburgu (4,8 posto). Slijede Belgija (5,4 posto), Španjolska (6,0 posto) i Grčka (6,5 posto).

U međuvremenu je godišnja inflacija bila najveća u veljači u Mađarskoj. U istočnom susjedu Slovenije dosegla je 25,8 posto. Slijedi Latvija s 20,1 posto, Češka s 18,4 posto, Estonija sa 17,8 posto te Poljska i Litva sa 17,2 posto.

Slovenija je s 9,4 posto bila 0,9 postotnih bodova iznad prosjeka eurozone i 0,5 postotnih bodova ispod prosjeka EU. S inflacijom od 9,3 posto i 9,7 posto društvo su joj pravile Njemačka i Švedska.

Tagovi: slovenska inflacija, inflacija u Sloveniji, eurozona
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE