GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 14:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europski statistički ured Eurostat u svojoj je drugoj procjeni potvrdio veljačku godišnju inflaciju u eurozoni od 8,5 posto. U međuvremenu je inflacija u cijeloj EU dosegnula 9,9 posto. S inflacijom od 9,4 posto Slovenija je bila nešto iznad prosjeka eura i malo ispod prosjeka EU.

Godišnja inflacija u veljači bila je 0,1 postotni bod niža nego u siječnju, kako u europodručju, tako i u cijeloj Uniji, no i dalje ostaje znatno iznad srednjoročnog cilja od dva posto, pod kojim stabilnost cijena razumijeva Europska središnja banka (ECB).

Dok ukupna mjerena inflacija polako popušta posljednjih mjeseci kako pritisak zbog skupe energije jenjava, Vijeće ECB-a ponajviše brine rast temeljne inflacije, odnosno one koja isključuje cijene energije i hrane. To je u stalnom porastu te je u veljači u zemljama s eurom doseglo 5,6 posto.

Dok je međugodišnji rast cijena energije naglo smanjen i u veljači u europodručju dosegao 13,7 posto nakon više od 40 posto prošle jeseni, rast cijena hrane nastavlja jačati. U veljači je bila na 15 posto. U veljači su inflaciji u eurozoni najviše doprinijele cijene hrane i pića. Usluge su bile sljedeće, energija je došla na kraju.

U usporedbi po zemljama, najniža godišnja inflacija u EU, Eurostat za usporedbu koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), u veljači je zabilježena u Luksemburgu (4,8 posto). Slijede Belgija (5,4 posto), Španjolska (6,0 posto) i Grčka (6,5 posto).

U međuvremenu je godišnja inflacija bila najveća u veljači u Mađarskoj. U istočnom susjedu Slovenije dosegla je 25,8 posto. Slijedi Latvija s 20,1 posto, Češka s 18,4 posto, Estonija sa 17,8 posto te Poljska i Litva sa 17,2 posto.

Slovenija je s 9,4 posto bila 0,9 postotnih bodova iznad prosjeka eurozone i 0,5 postotnih bodova ispod prosjeka EU. S inflacijom od 9,3 posto i 9,7 posto društvo su joj pravile Njemačka i Švedska.

Tagovi: slovenska inflacija, inflacija u Sloveniji, eurozona
PROČITAJ I OVO
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE