GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska gospodarska klima porasla četvrti mjesec zaredom

Slovenska gospodarska klima porasla četvrti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gospodarska klima u Sloveniji popravila se u ožujku četvrti mjesec zaredom.

Pokazatelj raspoloženja bio je -1,1 postotni bod, 2,2 postotna boda veći nego u veljači. Povećan je za tri postotna boda u odnosu na prošli ožujak. Prema podacima statističkog ureda bio je 0,1 postotni bod veći od dugoročnog prosjeka.

Na rast pokazatelja raspoloženja na mjesečnoj razini utjecali su pokazatelji povjerenja u prerađivačkoj industriji (za dva postotna boda), građevinarstvu (za 0,3 postotna boda), trgovini na malo (za 0,3 postotna boda) i uslugama (za 0,1 postotni bod) ). Učinak pokazatelja povjerenja potrošača bio je negativan za 0,4 postotna boda.

U odnosu na ožujak prošle godine, na porast vrijednosti pokazatelja najviše je utjecao pokazatelj povjerenja u prerađivačkoj industriji (za 7,4 postotna boda), na što je pozitivno utjecao i pokazatelj povjerenja u građevinarstvu (za 0,5 postotnih bodova). Utjecaj pokazatelja povjerenja u usluge na godišnjoj je razini bio negativan (za 2,8 postotnih bodova), kao i utjecaj pokazatelja povjerenja među potrošačima (za 1,2 postotna boda) i u trgovini na malo (za 0,8 postotnih bodova). ).

U ožujku je pokazatelj povjerenja u trgovini, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji bio viši, dok je u uslugama isti kao u veljači. Na godišnjoj su razini samo pokazatelji pouzdanosti u proizvodnji i građevinarstvu bili viši od dugoročnog prosjeka.

Pokazatelj povjerenja u proizvodnji poboljšava se od travnja 2020., a poboljšao se i u ožujku. U odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost veća za pet postotnih bodova, za 10 postotnih bodova od dugoročnog prosjeka i za 18 postotnih bodova od vrijednosti u ožujku 2020. godine.

Svi su se pokazatelji poboljšali, osim očekivane agregatne potražnje, čija se vrijednost lagano smanjila. Od ostatka, pokazatelji očekivane zaposlenosti, ukupne i izvozne narudžbe najviše su se poboljšali.

Pokazatelj povjerenja u trgovini na malo pada od jeseni, a vrijednost mu raste u posljednja dva mjeseca. U ožujku je bio sedam postotnih bodova veći nego u veljači, dok je i dalje bio niži na godišnjoj razini, a također je bio niži od dugoročnog prosjeka. U odnosu na veljaču, većina pokazatelja stanja i očekivanja poboljšala se. Iznimka je bila očekivana poslovna situacija i očekivani ukupni pokazatelji nabave.

Tagovi: Slovenska gospodarska klima, prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na malo, raspoloženje potrošača, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE