GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Za dodatnu likvidnost potrebno 2 do 4 milijardi eura

Slovenija: Za dodatnu likvidnost potrebno 2 do 4 milijardi eura
POTREBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska gospodarska komora ocjenjuje da bi domaći gospodarski subjekti hitno trebali dvije do četiri milijarde eura pomoći za očuvanje što više radnih mjesta i održavanje likvidnosti u vrijeme epidemije koronavirusa.

"Prilike su svakim danom sve alarmantnije", naveli su, te pozvali vladu da što prije donese najavljeni paket gospodarskih mjera, a objavili su i nedavnu anketu o tome kako na razvoj situacije gledaju u vodstvima slovenskih poduzeća.

Na "ozbiljne" probleme glede učinaka epidemije na gospodarstvo upozorilo je 93 posto sudionika ankete, 40 posto ih smatra da će u mjesecu ožujku ove godine zbog smetnji u poslovanju imati za oko 70 posto manji prihod nego u ožujku prošle godine, 18 posto očekuje pad prihoda od 50 posto, a najveće teškoće očekuju u malim i mikropoduzećima, pokazala je anketa.
Više od polovice anketiranih poduzeća najavljuje smanjen opseg poslovanja u razdoblju od 3 do 6 mjeseci, dok ih 32 posto ocjenjuje da će to razdoblje izazvano koronavirusom i posljedicama pandemije trajati i više od šest mjeseci.

Uzroke za pad aktivnosti i prihoda vide u očekivanom smanjenju domaće potražnje, restrikcijama uvedenim zbog epidemije u Sloveniji, očekivanom smanjenju potražnje na stranim tržištima i transportnim problemima.

Tagovi: slovenska ekonomija, Slovenska gospodarska komora, Gospodarska zbornica Slovenije
PROČITAJ I OVO
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
MJERE
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
ZAGREB - U Vladi je u utorak održan novi sastanak na kojemu su ministri raspravljali o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, a prema Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, raspravljalo se i o prijedlogu da se onim djelatnostima i poduzetnicima kojima je država zabranila rad trebaju odmah otpisati dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE