GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U srpnju smanjen obujam robne razmjene

Slovenija: U srpnju smanjen obujam robne razmjene
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 12:25
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Obujam izvoza smanjen je s rekordnih lipanjskih vrijednosti u srpnju. Slovenska su poduzeća u sedmom mjesecu ove godine izvezla robe u vrijednosti od 4,4 milijarde eura, što je pet posto manje nego u srpnju prošle godine. Uvoz je smanjen još više, točnije za 19,1 posto na 3,8 milijardi eura.

Slovenija je u srpnju u zemlje članice izvezla robe u vrijednosti od 2,5 milijardi eura, što je 7,5 posto manje nego u srpnju prošle godine. Manje je izražen pad izvoza u zemlje izvan EU - smanjen je za 1,6 posto na 1,9 milijardi eura.

Po izvozu je na prvom mjestu Švicarska, a značajna tržišta su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Ruska Federacija i SAD, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na uvoznoj strani, ova slika je obrnuta. Vrijednost uvoza iz zemalja izvan EU smanjena je za 24,6 posto, na 1,4 milijarde eura, a iz zemalja članica EU-a za 15,4 posto, na 2,4 milijarde eura.

Prema statističarima, značajno smanjenje srpanjske vrijednosti uvoza u trgovini sa zemljama izvan EU rezultat je značajnog pada trgovine medicinskim i farmaceutskim proizvodima. Pad je najviše zamjetan u trgovini sa Švicarskom i Rusijom.

Ipak, u robnoj razmjeni s ovom skupinom zemalja najvažniji trgovinski partner Slovenije za uvoz ostaje Švicarska, a slijede je Kina, Saudijska Arabija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska.

Pokrivenost uvoza izvozom u srpnju je iznosila 115,9 posto. Suficit u robnoj razmjeni smanjen je na 606 milijuna eura.

U prvih sedam mjeseci zajedno porasla je vrijednost ukupnog izvoza. Slovenska su poduzeća izvezla robe u vrijednosti od 32,8 milijardi eura, a uvezla za 32,5 milijardi eura. Izvoz je veći za 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz ostao na istoj razini. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 101%.

Tagovi: slovenija, slovenska ekonomija, robna razmjena
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE