GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U 2020. i 2021. godini dodijeljeno više od tri milijarde eura državnih potpora

Slovenija: U 2020. i 2021. godini dodijeljeno više od tri milijarde eura državnih potpora
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2023 / 20:12
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - U prve dvije godine epidemije covida-19 iznosi isplaćenih državnih potpora naglo su skočili. U 2020. godini isplaćeno je 1,7 milijardi eura potpora, tako je bilo iu 2021. godini, pri čemu je gospodarstvu namijenjeno 1,1 milijardu eura.

2020. i 2021. godinu obilježila je epidemija covida-19 i mjere za otklanjanje njezinih posljedica. To se odrazilo i na iznose dodijeljenih državnih potpora. Nakon što njihov zbroj od 2015. uglavnom nije prelazio 500 milijuna eura, 2020. je skočio na 1,7 milijardi eura, a nije bio puno niži ni 2021.

Posljednje izvješće o državnim potporama koje je izradilo Ministarstvo financija bilježi ponovni rast državnih potpora u 2020. i 2021. godini. Zajedno s mjerama za saniranje posljedica covida-19, dodijeljena sredstva državne potpore predstavljala su dobrih tri posto bruto domaćeg proizvoda, što je najveći izdatak za krizne mjere od 2013. godine, napisali su.

Od ukupno 1,7 milijardi eura isplaćenih državnih potpora u 2021. godini, čak 1,1 milijarda eura namijenjena je rješavanju gospodarske situacije nastale uslijed izbijanja epidemije. Preostalih 559 milijuna eura dodijeljeno je preostalim kategorijama pomoći.

Ako ne računamo pomoći zbog covida-19, u posljednje tri godine struktura i omjer između najvećih kategorija pomoći u Sloveniji nisu se bitno promijenili. Najveći udio zadržavaju potpore za zaštitu okoliša i energetiku, zatim potpore za zapošljavanje, istraživanje, razvoj i inovacije te promet.

U 2021. godini 164,1 milijun eura odn 29,3 posto svih ovogodišnjih pomoći.

Druga najveća kategorija potpora u Sloveniji su potpore za zapošljavanje. U 2021. godini u tu je svrhu isplaćeno 127,6 milijuna eura, odn 22,8 posto svih pomoći. Gotovo cijeli iznos bio je namijenjen za zapošljavanje osoba s invaliditetom i prilagodbu radnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Potpore za istraživanje, razvoj i inovacije bilježe pad u posljednjem razdoblju. U te je svrhe godinu prije isplaćeno 63,6 milijuna eura državnih potpora, što je 19 posto manje nego 2020. godine.

Značajan iznos državnih potpora namijenjen je i sektoru prometa, u 2021. njihov je iznos iznosio 105,5 milijuna eura. Bio je uglavnom namijenjen željezničkom prometu.

U 2021. porastao je i obujam regionalnih potpora, potpora za kulturu, za razvoj širokopojasne mreže i poljoprivredu, dok je trend potpora za malo i srednje poduzetništvo okrenut prema dolje.

Državne potpore uglavnom su isplaćivane kao subvencije. Zatim slijedi pomoć u obliku smanjenih doprinosa za socijalno osiguranje te poreznih olakšica i oslobođenja.

Usporedba s EU pokazuje da Slovenija ima usporediv opseg i strukturu državnih potpora. Više od polovice državnih potpora države članice izdvajaju za poticaje za zaštitu okoliša i uštedu energije, što koincidira s nastojanjima da se postignu ekološki i energetski ciljevi Unije. Poticaji na području zaštite okoliša i uštede energije također predstavljaju najveći udio svih državnih potpora u Sloveniji.

Izvješće, s kojim će se Vlada uskoro upoznati, sadrži i ocjenu učinkovitosti dodijeljenih državnih potpora. Ministarstvo financija ukupni učinak dodijeljenih državnih potpora ocijenilo je u prosjeku pozitivnim.

Državne potpore predstavljaju ona javna sredstva koja tijela javne vlasti selektivno dodjeljuju subjektima koji djeluju na tržištu, čime ti subjekti stječu ekonomsku prednost u odnosu na konkurente koju u normalnim tržišnim uvjetima ne bi imali. Zbog negativnog utjecaja na tržišno natjecanje i trgovinu, državne potpore općenito su zabranjene prema pravilima EU-a i mogu se dodijeliti samo u iznimnim slučajevima.

Tagovi: Vlada Slovenije, državne potpore, covid potpore
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE