GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću

Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji je lani bilo zaposleno oko 989.000 ljudi, što je 0,3 posto više nego godinu prije i najviše u posljednjem desetljeću.

Broj zaposlenih ostao je približno isti kao i godinu prije, broj samozaposlenih porastao je za dobra tri posto, a broj nezaposlenih manji je za gotovo desetinu.

Kako je danas objavio Državni zavod za statistiku, broj samozaposlenih porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 3,4 posto na 123.000, broj zaposlenih ostao je na 848.000, a broj pomažućih članova obitelji pao je za 3,5 posto na približno 19.000. .

Nezaposleno je oko 38.000 osoba ili devet posto manje nego 2022. U odnosu na 2020. i 2021. koje je obilježila epidemija covida-19, lani je bilo 27 nezaposlenih manje odn. 22,5 posto.

U odnosu na prethodnu godinu stopa nezaposlenosti smanjena je za 0,4 postotna boda na 3,7 posto. Najmanji je bio kod osoba s tercijarnim obrazovanjem (2,1 posto), a najveći kod osoba s najmanje osnovnom školom (8,7 posto).

Smanjila se i stopa radne aktivnosti - pala je za 0,2 postotna boda na 56,4 posto. Najviša je bila među osobama s tercijarnim obrazovanjem (78,5 posto), a najmanja među osobama s osnovnom školom (23,5 posto).

Stopa dugotrajne nezaposlenosti (12 mjeseci i više) iznosila je 1,5 posto, ili 0,2 postotna boda manje nego godinu ranije i 0,6 postotnih bodova manje nego 2021. Stopa vrlo dugotrajne nezaposlenosti (24 mjeseca i više) bila je 0 . 7 posto i manji za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodnu godinu, te za 0,2 postotna boda u odnosu na 2021. godinu.

Među aktivnim radnicima bilo je i podzaposlenih, t.j. ljudi čije je radno vrijeme bilo kraće od punog radnog vremena, ali bi željeli raditi više i za to su odmah bili dostupni. Lani je takvih osoba bilo oko 12.000 ili 0,1 posto više nego godinu prije. Njihov udio među svim zaposlenim osobama ostao je isti kao i 2022. godine, 1,2 posto. Oko dvije trećine podzaposlenih bile su žene (67,6 posto). Više je podzaposlenih bilo u istočnoj Sloveniji (54,8 posto) nego u zapadnoj Sloveniji (45,2 posto).

Tagovi: slovenija, radnici, radno aktivni, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE