GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija prošle godine snažno povećala obujam robne razmjene s Rusijom

Slovenija prošle godine snažno povećala obujam robne razmjene s Rusijom
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2023 / 08:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Među podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni Slovenije upada u oči podatak o robnoj razmjeni s Rusijom. U prvih 11 mjeseci prošle godine u Rusiju smo izvezli 30 posto više, a uvoz iz Rusije više nego utrostručen u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč ratu u Ukrajini, sankcijama i embargu, najviše smo povećali uvoz energenata.

"Ovdje je uglavnom riječ o prerađenim naftnim derivatima, a ne toliko o sirovoj nafti", pojasnio je za Televiziju Slovenije Bojan Ivanc, glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije. Ministarstvo gospodarstva također u obrazloženju navodi da je apsolutni porast obujma uvoza prvenstveno rezultat veće vrijednosti uvezene robe, a ne toliko povećanja same robne razmjene.

Istodobno, ministarstvo je dodalo da ni nafta ni plin u tom razdoblju nisu bili pod sankcijama, odnosno nisu podlijegali zabrani uvoza. Naime, podaci pokazuju da je vrijednost uvezenih naftnih derivata gotovo udvostručena, dok smo uvezli 2,4 puta više nego godinu prije. No, to će se značajno promijeniti ove godine. Ne mogu zamisliti da bi bilo tko iz EU-a, tko bi naručivao naftu u regiji, zanemario embargo, rekao je Ivanc.

Petrol, najveći slovenski naftni trgovac, priopćio je da je zbog reguliranih cijena, nižih nego u susjednim zemljama, prošlogodišnja prodaja znatno premašila planove, pa je morao osigurati i druge izvore, a ne samo Rusiju. Državno određene niske cijene naftnih derivata stoga su u Sloveniju privukle profitere.

S druge strane, gotovo cijeli porast izvoza objašnjava se lijekovima i lijekovima koji nisu pod embargom. Jedna od farmaceutskih kompanija također ima tvornicu u Rusiji, a za proizvodnju proizvoda u Rusiji, naravno, potrebni su joj određeni poluproizvodi koji se iz Slovenije izvoze u Rusiju, rekao je Ivanc.

Dakle, nije da je Slovenija bila ratni profiter, nego upravo suprotno, na račun našeg odgovora na rat profite su na našim plećima kovali drugi – iako je cijela Europska unija prošle godine povećala uvoz naftnih derivata iz Rusije .

Tagovi: slovenska ekonomija, robna razmjena između Slovenije i Rusije, Petrol
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE