GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.

Porastu vrijednosti pokazatelja povjerenja na mjesečnoj razini pridonijela su optimističnija očekivanja potrošača glede ekonomske situacije u zemlji (za četiri postotna boda) i financijske situacije u kućanstvu (za dva postotna boda) te bolja mišljenje o trenutnoj financijskoj situaciji u kućanstvu (za jedan postotni bod). Pesimističnija su bila samo očekivanja veće nabave (za tri postotna boda), objavio je danas statistički ured.

U međugodišnjoj usporedbi u ožujku su poboljšana očekivanja glede gospodarske situacije u zemlji (za 14 postotnih bodova) i očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu (za osam postotnih bodova). S druge strane, pogoršani su pokazatelji trenutnog financijskog stanja u kućanstvu (za 11 postotnih bodova) i očekivanja većih kupnji (za osam postotnih bodova).

Tijekom protekle godine vrijednost pokazatelja kretanja cijena u sljedećih 12 mjeseci postupno opada. U ožujku je to bilo manje za 39 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz ožujka prošle godine. To znači da se smanjuje broj potrošača koji očekuju višu stopu inflacije. Ostali pokazatelji većinom su pogoršani na međugodišnjoj razini, dodaju statističari.

Tagovi: povjerenje potršača, povjerenje potrošača u Sloveniji, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE