GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.

Porastu vrijednosti pokazatelja povjerenja na mjesečnoj razini pridonijela su optimističnija očekivanja potrošača glede ekonomske situacije u zemlji (za četiri postotna boda) i financijske situacije u kućanstvu (za dva postotna boda) te bolja mišljenje o trenutnoj financijskoj situaciji u kućanstvu (za jedan postotni bod). Pesimističnija su bila samo očekivanja veće nabave (za tri postotna boda), objavio je danas statistički ured.

U međugodišnjoj usporedbi u ožujku su poboljšana očekivanja glede gospodarske situacije u zemlji (za 14 postotnih bodova) i očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu (za osam postotnih bodova). S druge strane, pogoršani su pokazatelji trenutnog financijskog stanja u kućanstvu (za 11 postotnih bodova) i očekivanja većih kupnji (za osam postotnih bodova).

Tijekom protekle godine vrijednost pokazatelja kretanja cijena u sljedećih 12 mjeseci postupno opada. U ožujku je to bilo manje za 39 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz ožujka prošle godine. To znači da se smanjuje broj potrošača koji očekuju višu stopu inflacije. Ostali pokazatelji većinom su pogoršani na međugodišnjoj razini, dodaju statističari.

Tagovi: povjerenje potršača, povjerenje potrošača u Sloveniji, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE