GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.

Porastu vrijednosti pokazatelja povjerenja na mjesečnoj razini pridonijela su optimističnija očekivanja potrošača glede ekonomske situacije u zemlji (za četiri postotna boda) i financijske situacije u kućanstvu (za dva postotna boda) te bolja mišljenje o trenutnoj financijskoj situaciji u kućanstvu (za jedan postotni bod). Pesimističnija su bila samo očekivanja veće nabave (za tri postotna boda), objavio je danas statistički ured.

U međugodišnjoj usporedbi u ožujku su poboljšana očekivanja glede gospodarske situacije u zemlji (za 14 postotnih bodova) i očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu (za osam postotnih bodova). S druge strane, pogoršani su pokazatelji trenutnog financijskog stanja u kućanstvu (za 11 postotnih bodova) i očekivanja većih kupnji (za osam postotnih bodova).

Tijekom protekle godine vrijednost pokazatelja kretanja cijena u sljedećih 12 mjeseci postupno opada. U ožujku je to bilo manje za 39 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz ožujka prošle godine. To znači da se smanjuje broj potrošača koji očekuju višu stopu inflacije. Ostali pokazatelji većinom su pogoršani na međugodišnjoj razini, dodaju statističari.

Tagovi: povjerenje potršača, povjerenje potrošača u Sloveniji, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE