GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Pad BDP-a i potrošnje, pogoršanje ekonomske klime

Slovenija: Pad BDP-a i potrošnje, pogoršanje ekonomske klime
HLAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 19:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji je došlo do značajnog usporavanja gospodarske aktivnosti. Potrošnja kućanstava umjerena je u ljetnim mjesecima, a podaci o gospodarskoj klimi početkom posljednjeg tromjesečja ove godine ukazuju na daljnje pogoršanje.

Kako su objasnili iz Umara, međugodišnji rast potrošnje kućanstava, koji proizlazi iz potrošnje u neprehrambenoj trgovini i uslugama, umjeren je zbog pada povjerenja potrošača i realnog pada primanja u ljetnim mjesecima. U međuvremenu, investicijska aktivnost ostala je snažna u trećem tromjesečju, pri čemu je aktivnost u građevinarstvu posebno ojačala.

Pogoršanje izvoznih očekivanja još nije zamjetnije utjecalo na rast robnog izvoza, no od proljeća su u tom segmentu zabilježene veće mjesečne oscilacije zbog velike neizvjesnosti u međunarodnom okruženju. Nešto sporijom dinamikom nastavio se i rast razmjene usluga. Ukupni rast izvoza nadmašio je rast uvoza, što je pridonijelo pozitivnom doprinosu devizne bilance, pišu iz Ureda.

U međuvremenu, podaci o gospodarskoj klimi na početku posljednjeg tromjesečja ove godine ukazuju na daljnje pogoršanje. U usporedbi s prethodnim mjesecom, u listopadu je povjerenje najviše pogoršano u trgovini na malo, zatim u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima. “Raspoloženje među potrošačima bilo je malo optimističnije nego u rujnu, što povezujemo s Vladinim mjerama za ublažavanje cijena energenata, popravilo se i u građevinarstvu”, dodaju u Umaru.

Prema njihovim riječima, zahlađenje gospodarske aktivnosti na tržištu rada još nije vidljivo, a tvrtke i dalje probleme u pronalasku kvalificiranih radnika rješavaju zapošljavanjem stranaca. Oni već sada sudjeluju sa 70 posto u ukupnom međugodišnjem rastu broja zaposlenih. Unatoč visokoj inflaciji, prosječna bruto plaća je iu kolovozu bila realno niža na međugodišnjoj razini, pri čemu je pad veći u javnom sektoru zbog još uvijek prisutnog učinka prošlogodišnje osnovice, vezane uz isplatu epidemioloških naknada.

U međuvremenu, međugodišnja inflacija i dalje je na visokoj razini "i sve je širokija". U prosjeku je u trećem tromjesečju premašio 10 posto, ali je u listopadu drugi mjesec zaredom blago pao na godišnjoj razini, konačno na 9,9 posto.

S 378 milijuna eura deficit javnih financija u prvih je devet mjeseci osjetno manji nego u istom razdoblju lani, kada je iznosio 2,1 milijardu eura. Zbog dobrog poslovanja tvrtki u prošloj godini, rast prihoda dolazi uglavnom od poreza na dobit te, uz jačanje potrošnje kućanstava i inflacije, od poreza na dodanu vrijednost, objasnio je Umar.

Dotakli su se i gospodarskih kretanja u eurozoni. I ovdje je rast znatno usporen u trećem tromjesečju, ali je ostao pozitivan. Europska komisija značajno je snizila svoje preliminarne prognoze za 2023. u studenom, podsjetili su.

Tagovi: slovenska ekonomija, slovenski BDP, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE