GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Drugi val epidemije dosad koštao 520 milijuna eura

Slovenija: Drugi val epidemije dosad koštao 520 milijuna eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska gospodarska komora pokušala je procijeniti opseg štete nanesene gospodarstvu zbog provedbe protukoronskih mjera.

Kako je izviješteno, prosječna procjena izgubljene dodane vrijednosti od kraja rujna do kraja studenog iznosi 520 milijuna eura.

Prema riječima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Gospodarskoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mjere u istoj mjeri proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju.

"Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koji bi paralizirali šire gospodarstvo, uključujući industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 milijuna dodane vrijednosti. Treba imati na umu da bi pola izgubljene dodane vrijednosti kasnije moglo povratiti veći intenzitet poslovanja u kasnijem razdoblju", ustvrdio je.

Očekivani skok slovenskog BDP-a u trećem tromjesečju bio je znatno iznad očekivanja. Usporedba međugodišnjih trendova pokazuje da je slovenski BDP pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u prosjeku EU-a u prvom, odnosno drugom tromjesečju, dok je ta promjena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromjesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivanec, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenicima, što predstavlja polovicu BDP-a. U trećem su tromjesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u europodručju.

Međugodišnje cijene hrane i pića u Sloveniji porasle su za 1,2 postotna boda brže nego u europodručju, dok su cijene alkohola i duhana porasle za 0,5 postotnih bodova brže. Cijene tekstila i obuće u Sloveniji su pale više (-2,1 posto) nego u eurozoni (-0,5 posto).

Također su postojale velike razlike u cijenama u prometu i komunikacijama. Cijene u kategoriji prijevoza u Sloveniji pale su puno brže (-8,3 posto) nego u europodručju (-3,5 posto), uglavnom zbog veće upotrebe tekućih goriva u osobnom prijevozu u Sloveniji, kao i nižih trošarina na goriva. S druge strane, cijene komunikacijskih usluga krenule su u suprotnom smjeru.

Ivanc je također procijenio da će se cijene mjerene indeksom HICP-a u Sloveniji u 2020. godini u prosjeku smanjiti za 0,3 posto. Indeks potrošačkih cijena, kojim se mjeri potrošnja slovenskih kućanstava, uključujući i potrošnju u inozemstvu, pasti će nešto manje, za 0,1 posto.

Tagovi: slovenska ekonomija, Bojan Ivanc, koronavirus u Sloveniji, Gospodarska zbornica Slovenije
PROČITAJ I OVO
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
Slovenija: Više od polovice zaposlenih odlazi raditi u drugu općinu
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Više od polovice zaposlenih odlazi raditi u drugu općinu
LJUBLJANA - Krajem 2022. godine u Sloveniji je bilo nešto više od 935.344 radno aktivnih osoba, od čega ih je gotovo 505.000 putovalo na posao u drugu općinu. Ljubljana je najviše opterećena radnim migracijama u oba smjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE