GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci ruše rekorde u ekonomski važnoj kategoriji

Slovenci ruše rekorde u ekonomski važnoj kategoriji
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2024 / 11:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Broj radno aktivnih u Sloveniji u travnju je ponovno porastao, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 945.945 osoba.

Najznačajnije povećanje zabilježeno je u građevinarstvu, za 0,5 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U četvrtom mjesecu ove godine broj zaposlenih porastao je u usporedbi s istim mjesecom, kako među zaposlenima tako i kod samozaposlenih – u oba slučaja za 0,2 posto. Broj zaposlenih muškaraca veći je za 0,2 posto, a broj zaposlenih žena za 0,1 posto.

U odnosu na prošlogodišnji travanj broj zaposlenih porastao je za 1,3 posto, a samozaposlenih za 2,4 posto. Aktivnijih muškaraca bilo je 1,9 posto, a žena 0,7 posto.

U odnosu na ožujak broj zaposlenih povećao se u 16 područja djelatnosti, a smanjio u četiri. Statističari su najveći rast zabilježili u građevinarstvu (+0,5 posto) i ugostiteljstvu (+0,7 posto).

I na međugodišnjoj razini broj zaposlenih najviše je porastao u građevinarstvu, za 6,0 posto, a najviše se smanjio u poljoprivredi i lovu, šumarstvu, ribarstvu, za 2,9 posto.

Zavod za statistiku objavio je i podatke o prošlogodišnjoj razini radne aktivnosti; iznosila je 69,3 posto odn 0,7 postotnih bodova više nego godinu ranije. Kod muškaraca je porasla za 0,6 postotnih bodova na 73,0 posto, a kod žena za 0,8 postotnih bodova na 65,2 posto.

Najznačajnije je porastao u zasavskoj statističkoj regiji, za 1,2 postotna boda na 69,4 posto. Porasla je u svim statističkim regijama, osim u Gorenjskoj, gdje je ostala na 71,7 posto. Najvišu razinu radne aktivnosti Zavod za statistiku zabilježio je u Primorsko-notranjskoj (74,3 posto), a najmanju u Pomurskoj (62,0 posto).

Stupanj radne aktivnosti porastao je u 180 općina, u pet je ostao isti, a u 27 se smanjio. U odnosu na prethodnu godinu najviše je porastao u općini Odranci, za 6,1 postotni bod. Ova općina ima i najveću stopu radne aktivnosti (80,6 posto).

S druge strane, stopa radne aktivnosti najviše je smanjena u Kranjskoj Gori, za 7,1 postotni bod na 67,6 posto, "što se vjerojatno može povezati s padom broja radno aktivnih zbog isteka valjanosti privremenog boravka". nakon epidemije covida-19 mnoge osobe prijavile su boravište u ovoj općini”. Najniža razina radne aktivnosti bila je u općini Kuzma (38,6 posto).

Tagovi: slovenija, zaposlenost, zapošljavanje, radnici, ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE