GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Srbije usvojila budžet za 2018.

Skupština Srbije usvojila budžet za 2018.
BUDŽET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2017 / 16:34
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Većinom glasova, 150 za i 12 protiv, Skupština Srbije je usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, dok je planirani deficit 0,6 odsto BDP-a, a projektovani privredni rast 3,5 odsto.

Nakon skoro puna četiri sata izjašnjavanja o amandmanima za izmene Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu i još nekoliko tačaka koje su prethodile budžetu, uz gromoglasan aplauz, narodni poslanici su usvojili budžet za 2018.

Usvojen je predlog da se do kraja godina isplati bonus od 10.000 dinara pripadnicima sektora bezbednosti, usvojene su izmene Zakona o budžetskom sistemu koje predviđaju povećanje plata u javnom sektoru za 10 posto, a pet posto zaposlenima u administraciji, kao i povećanje penzija za pet odsto.

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja naredne godine.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede. Saopšteno je da će parlament raditi i posle 18 sati.

Skupština Srbije najpre je usvojila u celini Zakon o budžetu za 2018. Prethodno su poslanici SNS povukli stotine amandmana koje su obrazlagali prethodna tri dana, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da se to nije desilo nikada, da se radi o ozbiljnom problemu, a da SRS hitno traži da se pristupi izradi novog Poslovnika o radu Skupštine.

"Prvo su podneli veliki broj amandmana, kako bi pojeli vreme za raspravu, a onda su sve amandmane povukli, odnosno od svih su odustali", naveo je.

Predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović istakao je da je time izvršena povreda Poslovnika, a da ga je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ignorisala, kada je, kako kaže, više puta pokušao da ukaže na to.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od od 2,7 odsto. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike. Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede.

Zakon predviđa nove poreske olakšice prilikom zapošljavanja mladih kada započnu sopstveni posao, kroz oslobođenje od plaćanja poreza (kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje) na zarade u prvim godinama poslovanja (u godini osnivanja i u narednoj godini).

Cilj je da se podstakne preduzetništvo i kroz poresko oslobođenje eliminiše jedna od ključnih prepreka za započinjanje i vođenje poslovanja.

Vlada Srbije je ocenila da će ta mera dovesti do smanjenja broja mladih koji posluju u sivoj ekonomiji, stimulisati preduzetnički duh i privredni angažman mladih, a bez realnog opterećenja budžeta.

Zakon predviđa i produženje postojećih poreskih olakšica za zapošljavanje novih lica koje ističu 31. decembra ove godine.

Izmenema zakona predviđeno je i da neoporezovani deo zarade radnika, umesto 11.790 dinara, od 1. januara 2018. bude 15.000 dinara.

Usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Tagovi: Skupština Srbije, budžet Srbije, Saša Radulović, Vojislav Šešelj
PROČITAJ I OVO
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
EPILOG
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
BRUXELLES - Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
EU
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
BRUXELLES - Europska komisija, koja pruža stručnu pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijelila je dokument s novim prijedlogom da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,07 posto bruto nacionalnog dohotka.
U Tivtu najveće prosječne zarade u Crnoj Gori
ZARADE
U Tivtu najveće prosječne zarade u Crnoj Gori
PODGORICA - Najveće prosječne plate i penzije u Crnoj Gori imaju građani Tivta, a ta primanja najmanja su u Petnjici, pokazuju posljednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine.
Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
CIJENE
Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
BRUXELLES - Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u siječnju dok je u Hrvatskoj prekoračila prosjek Unije, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.
Plenarni sastanak svih čelnika odgođen do daljnjega, sastanak Prijatelja kohezije
MARATON
Plenarni sastanak svih čelnika odgođen do daljnjega, sastanak Prijatelja kohezije
BRUXELLES - Zemlje članice neformalne skupine Prijatelji kohezije sastale su se u petak u Bruxellesu, dok je plenarni sastanak čelnika svih zemalja članica EU-a odgođen do daljnjega.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE