GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Srbije usvojila budžet za 2018.

Skupština Srbije usvojila budžet za 2018.
BUDŽET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2017 / 16:34
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Većinom glasova, 150 za i 12 protiv, Skupština Srbije je usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, dok je planirani deficit 0,6 odsto BDP-a, a projektovani privredni rast 3,5 odsto.

Nakon skoro puna četiri sata izjašnjavanja o amandmanima za izmene Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu i još nekoliko tačaka koje su prethodile budžetu, uz gromoglasan aplauz, narodni poslanici su usvojili budžet za 2018.

Usvojen je predlog da se do kraja godina isplati bonus od 10.000 dinara pripadnicima sektora bezbednosti, usvojene su izmene Zakona o budžetskom sistemu koje predviđaju povećanje plata u javnom sektoru za 10 posto, a pet posto zaposlenima u administraciji, kao i povećanje penzija za pet odsto.

Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja naredne godine.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede. Saopšteno je da će parlament raditi i posle 18 sati.

Skupština Srbije najpre je usvojila u celini Zakon o budžetu za 2018. Prethodno su poslanici SNS povukli stotine amandmana koje su obrazlagali prethodna tri dana, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da se to nije desilo nikada, da se radi o ozbiljnom problemu, a da SRS hitno traži da se pristupi izradi novog Poslovnika o radu Skupštine.

"Prvo su podneli veliki broj amandmana, kako bi pojeli vreme za raspravu, a onda su sve amandmane povukli, odnosno od svih su odustali", naveo je.

Predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović istakao je da je time izvršena povreda Poslovnika, a da ga je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ignorisala, kada je, kako kaže, više puta pokušao da ukaže na to.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od od 2,7 odsto. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike. Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim su predviđene određene olakšice za poslovanje privrede.

Zakon predviđa nove poreske olakšice prilikom zapošljavanja mladih kada započnu sopstveni posao, kroz oslobođenje od plaćanja poreza (kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje) na zarade u prvim godinama poslovanja (u godini osnivanja i u narednoj godini).

Cilj je da se podstakne preduzetništvo i kroz poresko oslobođenje eliminiše jedna od ključnih prepreka za započinjanje i vođenje poslovanja.

Vlada Srbije je ocenila da će ta mera dovesti do smanjenja broja mladih koji posluju u sivoj ekonomiji, stimulisati preduzetnički duh i privredni angažman mladih, a bez realnog opterećenja budžeta.

Zakon predviđa i produženje postojećih poreskih olakšica za zapošljavanje novih lica koje ističu 31. decembra ove godine.

Izmenema zakona predviđeno je i da neoporezovani deo zarade radnika, umesto 11.790 dinara, od 1. januara 2018. bude 15.000 dinara.

Usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Tagovi: Skupština Srbije, budžet Srbije, Saša Radulović, Vojislav Šešelj
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje
TREND
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje
ZAGREB - Hrvatska je u veljači s Mađarskom i Irskom bila u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok je na razini EU-a i eurozone proizvodnja smanjena, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje
REALNO
Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se puni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, a turizma i godinu kasnije, no da to ovisi i o pandemiji.
Prosječna zagrebačka plaća 8.083 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.083 kune
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 8.083 kune, što je nominalno 3,7 posto više u odnosu na siječanj 2020., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Rast inflacije u SAD-u
CIJENE
Rast inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle su 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći skok od kolovoza 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva i golemih fiskalnih poticaja.
NBS: Počeli razgovori sa MMF, tema i novi aranžman Srbije
SRBIJA-MMF
NBS: Počeli razgovori sa MMF, tema i novi aranžman Srbije
BEOGRAD - Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE