GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština MMF i SB: Srbija posvećena sprovođenju reformi

Skupština MMF i SB: Srbija posvećena sprovođenju reformi
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2019 / 13:23
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Delegacija Srbije, predvođena guvernerom Narodne banke Jorgovankom Tabaković, sastala se u Vašingtonu sa visokim predstavnicima MMF i velikog broja investitora, a zamenik izvršnog direktora te finansijske organizacije Tao Žang je ocenio da je Srbija prepoznatljiva po posvećenosti nosilaca ekonomske politike sprovođenju strukturnih reformi.

Sastanci su organizovani u okviru redovne Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

Žang je ponovio da će MMF ostati pouzdan partner u sprovođenju reformi u Srbiji i tokom aranžmana koji se realizuje kroz Instrument za koordinaciju politike, koji je zaključen u julu 2018. godine.

Žang je potvrdio važnost diversifikacije srpske ekonomije ukazujući na uspešnu promociju Srbije koju je nedavno kroz intervju guvernera imao prilike da vidi na kineskoj televiziji.

Guverner Jorgovanka Tabaković potvrdila je da je Srbija prethodni period iskoristila za jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, u čemu je važnu ulogu imala puna koordinacija politika. Kao primere, guverner je istakla inflaciju u Srbiji koja je pod kontrolom - u proseku dva odsto, javne finansije koje su uređene i državu koja daje snažan doprinos rastu investicija u Srbiji.

U uslovima snažnog rasta izvoza robe i usluga, deficit tekućeg računa je prepolovljen i petu godinu u potpunosti pokriven stranim direktnim investicijama, čime se obezbeđuje kvalitetno dugoročno finansiranje investicija, navodi se u saopštenju.

Guverner je posebno istakla i stabilan finansijski sistem Srbije koji je dodatno ojačan smanjenjem učešća problematičnh kredita na nivo ispod pet odsto, dok je snažan rast kreditne aktivnosti po povoljnim finansijskim uslovima bitna podrška ekonomskom rastu.

Ukupan napredak za rezultat ima i znatno nižu premija rizika Srbije koja je u septembru bila na najnižem nivou, ispod 50 baznih poena, a kreditni rejting zemlje je povećan na korak od investicionog rejtinga.

Snažno fiskalno prilagođavanje omogućilo je i da pad učešća javnog duga, na oko 50 odsto BDP-a, bude brži od očekivanog.

Na pitanje Žanga šta smatra ključnim razlogom za ovakve rezultate guverner je istakla da Srbija ima prednost kojom se retki mogu pohvaliti - usaglašenost monetarne i fiskalne politike, što je osnov za postizanje ovakvih rezultata, za razliku od drugih zemalja u kojima postoji dominacija jedne politike nad drugom.

"To je temelj koji je postavljen u vreme kada je predsednik vlade bio Aleksandar Vučić", rekla je Tabaković. Žang se složio sa takvom ocenom i dodao da bi drugi trebalo da uče na primeru Srbije.

Tokom sastanka s direktorom MMF-ovog sektora za Evropu Polom Tomsenom zaključeno je da se dobra saradnja Srbije sa ovom institucijom nastavlja i u okviru aktuelnog aranžmana s MMF-om, koji ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Ocenjeno je da je naša ekonomija pokazala otpornost na uticaje iz međunarodnog okruženja.

Na pitanje Tomsena šta je to što Srbiju čini znatno otpornijom na uticaje iz okruženja, imajući u vidu da uprkos slabijoj eksternoj tražnji beleži visoke stope stope ukupnog rasta, kao i visok izvoz, guverner Tabaković je istakla da su to stabilnost i diversifikacija - stabilnost po kojoj je Srbija prepoznatljiva - politička, monetarna i finansijska, što su ključni stubovi održivog rasta naše ekonomije, kao i diversifikacija investicija, kako u pogledu sektora i projekata, tako i geografska diversifikacija. Tomsen je istakao da su politike u Srbiji danas dobre, znatno bolje nego u periodu pre sedam godina, i da je implementacija reformi dobra.

Tokom sastanaka na svim nivoima, i onim posvećenim zemljama regiona, Srbija je istaknuta kao primer zemlje gde se beleže natprosečni rezultati na planu rasta investicija, i privatnog sektora i države, uz dobre tendencije na tržištu rada koje se mere snažnim rastom zaposlenosti i rastom zarada.

I tokom ovog Godišnjeg zasedanja investitori su pokazali veliko interesovanje za našu zemlju, a prema njihovoj oceni Srbiju izdvaja i čini dobrim investicionim odredištem dobra ukupna ekonomska politika, očuvanje cenovne stabilnosti i fiskalne discipline, unapređenje poslovne klime i jačanje bankarskog sektora.

Ocenjuju i da imaju poverenja da će institucije Republike Srbije ostati posvećene očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike.

Konkretna potvrda da se ekonomija Srbije smatra stabilnom i da ima dobre perspektive, jeste i priliv stranih direktnih investicija koji je prošle godine iznosio 8,2 odsto BDP-a, a tokom osam meseci ove godine njihov priliv je i viši nego lane, i to za 35 procenata.

Tokom Godišnje skupštine na svim nivoima su analizirani i izazovi koji oblikuju međunarodno okruženje, i ocenjeno je da će najbolju poziciju u izmenjenom globalnom ambijentu imati zemlje koje su prethodni period iskoristile za sprovođenje reformi i jačanje izgleda domaćih privreda.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, srpska ekonomija, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
LONDON - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.
Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
PROCJENE
Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
ZAGREB – Unatoč značajnom padu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju tekuće godine (-15,1% na godišnjoj razini), pri čemu su njegove glavne sastavnice, izuzev javne potrošnje, zabilježile snažan pad, analitičari Erste banke zadržali su svoje ranije procjene te u 2020. godini očekuju pad BDP-a na razini od 9%.
Indeks ljudskog kapitala: Hrvatska bolja od prosjeka Europe
RANGIRANJA
Indeks ljudskog kapitala: Hrvatska bolja od prosjeka Europe

ZAGREB - Zemlje Europe i središnje Azije i dalje poboljšavaju svoje zdravstvo i obrazovanje, no suočene su sa zaprekama zbog Covida-19, navodi u četvrtak Svjetska banka u izvješću o Indeksu ljudskog kapitala u kojem svrstava Hrvatsku više od prosjeka za tu regiju i nešto više od zemalja visokih prihoda.

Platni promet u Crnoj Gori manji 300 miliona eura nego u avgustu 2019.
OŠTAR PAD
Platni promet u Crnoj Gori manji 300 miliona eura nego u avgustu 2019.
PODGORICA - Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u avgustu iznosila je 1,16 milijardi eura, podatak je Centralne banke (CBCG). To je 7,9 odsto manje nego u julu.
Dva dobra kineska podatka
OPORAVAK
Dva dobra kineska podatka
PEKING - Dva su kineska makroekonomska podataka danas poboljšala raspoloženje na svjetskim tržištima kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE