GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skuplji energenti Italiji donijeli manjak u trgovinskoj bilanci

Skuplji energenti Italiji donijeli manjak u trgovinskoj bilanci
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 14:42
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija je zbog skoka troškova uvoza energenata zabilježila manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, a u Španjolskoj manjak je bio šest puta veći nego u istom razdoblju 2021. godine, pokazuju podaci.

Talijanska trgovinska bilanca iskazala je u svibnju manjak od 12 milijardi eura, nakon minusa od 3,63 milijarde eura u prethodnom mjeesecu.

U prošlogodišnjem svibnju Italija je bilježila višak u razmjeni sa svijetom od 5,63 milijarde eura.

Svibanjska bilanca u trgovini energentima pokazuje manjak od 8,26 milijardi eura, uz više nego dvostruko veći izvoz, ali i gotovo trostruko veći uvoz.

Izvoz svih dobara i usluga porastao je za 29,5 posto veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a uvoz za čak 48,8 posto.

Izvoz proizvoda i roba u druge zemlje EU-a porastao je za 32,6 posto, a u one izvan EU-a za 26,1 posto.

Na mjesečnoj je razini izvoz u svibnju porastao 4,8 posto, a uvoz za 0,3 posto, prema sezonski prilagođenim podacima.

Podaci su pokazali i da su cijene uvoza na godišnjoj razini porasle za 19,9 posto dok su na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene.

U razdoblju od siječnja do svibnja bilanca pokazuje manjak od 10,8 milijardi eura, uz manjak u trgovini energentima od 39 milijardi eura. U prvih pet prošlogodišnjih mjesecu bilanca je pokazivala višak od 23 milijarde eura.

Ukupni je izvoz u prvih pet ovogodišnjih mjeseci poskočio 22,6 posto, a uvoz 44,1 posto.

Šest puta više

Trgovinska bilanca Španjolske pokazala je pak u prvih pet ovogodišnjih mjeseci manjak od 26,57 milijardi eura, veći za šest puta nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Deficit je u prvih pet mjeseci bio veći nego u cijeloj prošloj godini, a razlog je skok cijena nafte i plina, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo industrije.

Ukoliko se ne računa uvoz i izvoz energenata, trgovinski deficit iznosio je 5,58 milijardi eura, ističe ministarstvo.

Uvoz je porastao 40,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 182,54 milijarde eura, zahvaljujući potražnji za energentima. Izvoz je uvećan 24,4 posto, na 155,97 milijardi eura, priopćilo je ministarstvo.

Vrijednost uvoza energenata bila je u svibnju više nego dvostruko veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Uvoz plina porastao je gotovo pet puta, na 2,15 milijardi eura, dok je uvoz nafte više nego udvostručen, na 5,29 milijardi eura.

Tagovi: Italija, energenti, trgovinski deficit
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE