GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skraćeno radno vrijeme za tvrtke s više od deset zaposlenih, novac će dati Europska komisija

Skraćeno radno vrijeme za tvrtke s više od deset zaposlenih, novac će dati Europska komisija
NOVE MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Vladinoj sjednici u četvrtak najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta, koja bi se provodila u drugoj u polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović rekao je da Vlada sa sindikatima i poslodavcima razrađuje kriterije za potporu očuvanja radnih mjesta kroz skraćenje radnog vremena.

Trajanje potpore bilo bi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Zamišljena je tako da se poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom, omogući sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Namijenjena je svim sektorima, za tvrtke koje imaju više od 10 zaposlenih. Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije.

Očekuje da će ukupan trošak do kraja godine iznositi nešto manje od tri milijarde kuna, rekao je Aladrović.

Ujedno je ocijenio da su mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom "pokazale svu moć Vlade da sačuva radna mjesta". Podsjetio je da je provedba same potpore započela 23. ožujka te izvijestio da je do danas isplaćeno 5,3 milijarde kuna potpora, a s uključenim doprinosima ta se svota penje na 7,4 milijardi kuna.

Aladrovića raduju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji, kako je rekao, pokazuju da smo se s jučerašnjim i današnjim danom vratili na pretktiznu razinu zaposlenosti.

"Sada imamo više od milijun i 543 tisuće osiguranika, a u fazama prije nego što je kriza počela imali smo manji broj. Što se tiče tržišta rada možemo reći da smo uspješno savladali sve do sada postavljene prepreke", ocjenjuje Aladrović i dodaje da zadnjih mjesec dana konstantno pada broj nezaposlenih.

Tagovi: skraćeno radno vrijeme, Josip Aladrović,Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE