GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije

Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 13:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Stopa inflacije porasla je u veljači na 10,4 posto, s 10,1 posto u siječnju, što znači da je rast cijena ubrzao prvi puta od listopada, pokazuju podaci CSO-a.

Jedan od glavnih pokretača inflacije u veljači bio je ubrzani rast cijena hrane bezalkohodnih pića, za 18,0 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, nakon 16,7-postotnog skoka u siječnju, u razdoblju nestašice povrća u brojnim supermarketima.

Trgovci su posebno teško dolazili do rajčica, paprike i krastavaca, uglavnom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na urod u Španjolskoj i u sjevernoj Africi, napominje BBC.

Na nestašicu nadovezale su se visoke cijene energije koje su utjecale na domaće uzgajivače i problemi u opskrbnim lancima.

Snažan rast cijena hrane potaknulo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta koji su u pojedinim dijelovima Europe doveli do nestašica i racioniranja, rekao je glavni ekonomist statističkog ureda Grant Fitzner.

Troškovi stanovanja bili su viši za 26,6 posto nego u veljači 2022. godine, uz gotovo istu stopu rasta kao i u siječnju, zbog poskupljenja struje i plina.

Britanska središnja banka (BoE) odlučit će na sjednici u četvrtak hoće li povećati, smanjiti ili zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini kako bi obuzdala inflaciju. Od prosinca 2021. podizala ih je 10 puta kako bi skupljim zaduživanjem smanjila potrošnju.

Tagovi: inflacija u Britaniji, britanska ekonomija, Velika Britanija, Rishi Sunak
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE