GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sinosure osigurao 1,4 milijardi dolara garancije za kineske investicije u BiH

Sinosure osigurao 1,4 milijardi dolara garancije za kineske investicije u BiH
KINA-BiH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2018 / 11:26
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure, ključnom kineskom kompanijom za osiguranje kredita, što će značajno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.

Sinosure je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde dolara garancije.

"Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekat TE 'Stanari', koja je danas jedna profitabilna i uspješna kompanija", istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je "ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte".

Desetak velikih projekata je u završnoj fazi realizacije, kao što je projekat TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u zadnjih 30 godina.

Kineska strana također je iskazala interes za projekat TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banjaluka - Prijedor i Vukosavlje - Doboj.

"Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije podsticati naše kompanije da ulažu u BiH", naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika Sinosure korporacije Weiman Zha.

U susret Samitu 16 plus 1, najavljenom za početak jula, takođe se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište.

Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije zemlje.

Tagovi: Sinosure, Mirko Šarović, TE Stanari, TE Tuzla, TE Gacko, kineske investicije, Weiman Zha
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE