GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi

Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 13:06
Autor: SEEbiz

LONDON - Singapur, Helsinki i Zurich 'najpametniji' su gradovi na svijetu, sudeći po švicarskoj analizi objavljenoj usred debate o budućnosti urbanog dizajna u postpandemijsko doba.

Od pametnih prometnih kamera i aplikacija za zajedničke vožnje automobilima do nadzora onečišćenja i besplatnog bežičnog interneta za sve, gradovi diljem svijeta utrkuju se u prihvaćanju tehnologije, ali stručnjaci kažu kako je pravo pitanje koliku korist građani imaju od toga.

"Najpametniji svjetski gradovi ne prihvaćaju novu tehnologiju automatizmom, nego se trude da time stvarno unaprijede živote građana", kaže Arturo Bris iz švicarskog Instituta za upravljanje razvojem (IMD) koji je je drugu godinu zaredom objavio svoj Smart City Index.

U ovogodišnjoj analizi ispitano je 13.000 ljudi iz 109 gradova koji su odgovarali na pitanja o učinku tehnologije u šest područja: zdravstvu, sigurnosti, mobilnosti, aktivnostima, prigodama i upravljanju.

Nakon Singapura, Helsinkija i Zuricha, do 10. mjesta poredali su se Auckland, Oslo, Kopenhagen, Ženeva, Taipei, Amsterdam i New York. Na dnu su završili afrički gradovi Abuja, Nairobi i Lagos. Indeks je pokazao da u mnogim zemljama 'najpametniji' gradovi nisu njihove prijestolnice.

U Španjolskoj je tako Bilbao nadmašio Madrid, a drugi britanski grad po veličini Birmingham napreduje bolje nego London. Bris napominje kako su prioriteti gradova u korištenju tehnologije različiti.

U kolumbijskom Medelinu, nekoć zloglasnom zbog narkokartela, stopa kriminala značajno je pala nakon uvođenja besplatnog bežičnog interneta, što je građanima olakšalo da prijavljuju zločine, kazao je Bris.

I premda su mnogi gradovi u svijetu uveli sheme za zajedničke vožnje automobilima kako bi smanjili prometne gužve, u tome je posebno uspješna bila Moskva jer je svim korisnicima 'car sharinga' zajamčila besplatno parkiranje.

Stručnjaci kažu da je covid-19 ubrzao prijelaz prema uključivijim, zelenijim, pametnijm gradovima. No Bris predviđa i trend okretanja prema manjim gradovima.

"Mislim da se krećemo prema svijetu u kojem ćemo biti raspršeniji. Bit ćemo sigurniji ako budemo živjeli u manjim gradovima", rekao je.

Istraživanje je pokazalo i da je teško postići da megagradovi postanu 'pametni'.

"Manji gradovi imaju prednost. U slučaju Singapura, Helsinkija i Zuricha, njihova im veličina omogućuje da značajno ulože u tehnologiju dostupnu svim građanima", rekao je Bris.

Tagovi: Singapur, Helsinki, Zurich, Auckland, Oslo, Kopenhagen, Ženeva, Taipei, Amsterdam, New York, pametni gradovi
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE