GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati i poslodavci: Vlada zakonski treba regulirati cijepljenje

Sindikati i poslodavci: Vlada zakonski treba regulirati cijepljenje
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 18:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstavnici sindikata i poslodavaca poručili su u srijedu, uoči konzultacija socijalnih partnera o povezivanju potpora i cijepljenja, da Vlada ne smije prebacivati svoju odgovornost na radnike i poslodavce nego treba zakonski regulirati problem procijepljenosti stanovništva.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da Vlada treba snositi svoj dio odgovornosti upozorivši da prebacivanje odgovornost na radnike i poslodavce samo izaziva daljnje podvojenosti u društvu.

"Vlada je u teškom položaju i pomalo je frustrirana jer se ne cijepi dovoljan broj građana, a u nekim županijama, gdje se očekuje najveći priljev turista, imaju najmanju procjepljenost. No, to ne znači da bi svoju odgovornost trebala prebacivati na druge", rekao je Sever.


Problematičan mu je način na koji bi poslodavac dobio onoliko potpora koliko je radnika dalo covid potvrde, jer poslodavac s dvadeset radnika, od kojih se 15 cijepilo, neće moći raditi pod punim kapacitetom.

Poslodavci će se, smatra Sever, možda odlučiti na opuštanje radnika ali ne pod obrazloženjem da nisu dali potvrde nego zbog nekog drugog razloga ili će pustiti da ljudi uđu u sukobe, što bi bila najgora varijanta.

"Društvo je ionako podvojeno, a sada ga se podvaja oko toga je li netko cijepljen i da cijepljeni dodatno pritisnu one koji nisu cijepljeni, a zapravo nisu to obvezni činiti. Taj problem se na taj način ne bi smio rješavati", poručio je Sever.

Osobno nisam protiv cijepljenja, ali dok to nije pripisano zakonom nema nikakve mogućnosti da se ljude na to prisili, naglasio je.

Upitan za sindikalne akcije, Sever je rekao da treba vidjeti stavove ostalih središnjica.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić rekao je da imaju razumna traženja i očekivanja od države. Smatra da se svi trebaju cijepiti, ali nema nikakav zakonit instrument za prisiljavanje građana na cijepljenje.

"Država može donijeti odluku i mi smo tada dužni tu odluku provoditi", poručio je Zorić.

Tagovi: cijepljenje protiv koronavirusa, Krešimir Sever, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE