GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati će tražiti veće plaće, Plenkovićočekuje dogovor

Sindikati će tražiti veće plaće, Plenkovićočekuje dogovor
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2023 / 21:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prijetnje - dajte nam veće plaće, inače štrajk - natjerala je premijera Plenković da za stol pozove sindikate državnih i javnih službi.

Dolazi li, kako je to dosad bilo, na ono što je nazvao spasononsim konzultacijama sa spasonosnom ponudom, u Vladi ne otkrivaju. Na sastanku neće biti predstavnici službenika na sudu i u državnim odvjetništvima, jer nisu reprezentativni sindikat. Ali njima je ionako dosta razgovora pa sutra u sedam sati ujutro kreću u štrajk.

Zapisiničari, upisničari i čistačice u petak su izišli pred sudove kao znak upozorenja. Dosta im je upozoravanja na male plaće, tražili su 400 eura povišice pa u ponedjeljak kreće štrajk. Na pitanje hoće li u ponedjeljak održavati ročišta, Iva Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika kaže da vjerojatno neće.

“Osim onih koja se moraju održavati što su definirali sa svojim nadređenima unutar sudova”, naglasila je Šušković.

Vlada ih je tužila, ali sud je u petak odbacio privremenu zabranu štrajka. U ponedjeljak u 10 sud će donijeti konačnu odluku. I svi pregovarači čekaju ishod toga.

“Očekujemo sastanak sa resornim ministrom jer kad se uđe u štrajk očekuje se razgovor sa poslodavcem. Sutra je sastanak sa reprezentativnim sindikatim da se razgovara o povećanju plaća cijeloj državnoj službi”, kaže Šušković.

U 9 i 30 premijer će okupiti sve reprezentativne sindikate državnih i javnih službi. Jer naredalo se prosvjeda, štrajkova i zahtjeva za većim plaćama.

Na sjednici vlade u četvrtak Plenković je najavio sastanak.

"Siguran sam da ćemo pronaći rješenje s kojim ćemo svi biti zadovoljni, a u kontekstu izjednačavanja plaća", rekao je tada pa se čini da je Stipić u pravu kada kaže da je na pomolu rješenje.

“Naša očekivanja od sutrašnjeg sastanka su velika. Poučeni svim iskustvima od 2019, uvijek kada se premijer uključuje u konfliktnu situaciju, onda je na pomolu i rješenje”, optimističan je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Školski sindikati tražili su 10 posto povećanje plaća. Inače – štrajk.

“Ono u čemu smo mi u problemu je da nama za dva tjedna završava nastavna godina i mi sve što ćemo raditi moramo raditi jako brzo”, kaže Stipić.

Sindikat zaposlenih u visokom obrazovanju traže 20 posto veće plaće. Smatraju da imaju pravo na to jer su i drugi tražili, a liječnici dobili. Ipak, očekuju da će premijer svima ponudit isto.

Predrag Marković iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže da su oni povećanje plaća tražili na temelju jasnih parametara. “Zaostatak od prošle godine, suficit prošle godine, rast ove godine, zaostajanje za privredom”, nabraja Marković i dodaje da je ipak to teško naravno očekivati.

Očekivano ili ne, prosvjedne akcije medicinskih sestara nisu urodile povećanjem plaća od 10 posto. Čekaju rasplet sastanka s premijerom u ponedjeljak, a onda u Ministarstvu u utorak.

Na pitanje radi li se o zadnjoj prilici Vladi, Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara kaže da jest. “Tako je, čekamo još ponedjeljak i utorak pa ćemo vidjeti što će biti rečeno. Sazivamo naša tijela i idemo u donošenje odluka”, naglasila je.

Odluka, je naravno, o štrajku. Istim putem će i pravosudni policajci. Osim ako sutra od ministra pravosuđa ne bude izrečena “tako dobra ponuda da padnemo na guzicu”, kako kaže Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

Pravosudni policajci traže povećanje koeficijenata od 15 posto. Njihov štrajk izazvao bi odgode rasprava na sudovima, a rad u zatvoru izgledao bi ovako.

“Mi moramo našim ljudima, klijentima, zatvorenicima, moramo dati jesti, moraju se tuširat, ali ne moramo trčat. A ako se zabrani štrajk imamo mi način na koji možemo sve to usporiti”, kaže Krešo.

Suci su bili u takvom bijelom štrajku pa se dogovorili s ministrom. Liječnici su prijetili štrajkom i dobili svoje. Od premijera se sada očekuje ponuda koju nitko neće moći odbiti.

Tagovi: aNDREJ pLENKOVIĆ, žELHJI sTIPIĆ, SINDIKAT PREPOROD, SINDIKAT JAVNIH SLUŽBI
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE