GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.

Uz pad od 5,6% u odnosu na ožujak (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima), obujam industrijske proizvodnje je u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio niži za 11% u usporedbi s istim mjesecom 2019. što je najveći pad u posljednji deset godina.

Kumulativno, u prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad je iznosio 6,1% godišnje.

Prema GIG-u, negativne godišnje stope rasta zabilježene su u svim kategorijama. Pad je bio najizraženiji kod Trajnih proizvodi za široku potrošnju (-59,7%) čemu je doprinio i snažan mjesečni pad od 50,9%. Nadalje, u kategoriji Netrajni proizvodi za široku potrošnju pad je iznosio 13,9%, Intermedijarni proizvodi (-10,9%), Kapitalni proizvodi (-8,2%) te Energija (-0,9%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje nastavila je padati na godišnjoj razini i sedmi mjesec za redom te je uz ubrzanje dinamike pada u travnju bila niža za 11,1%. Od 24 djelatnosti unutar prerađivačke industrije samo je 5 djelatnosti u travnju zabilježilo rast obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Pri tome su proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda te proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka zabilježile očekivano izraženiji rast po dvoznamenkastim stopama od 21,9% odnosno 32,1%.

Godišnji rast obujma zabilježen je i kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te popravak i instaliranje strojeva i opreme. S druge strane, snažan godišnji pad bilježe proizvodnja prehrambenih proizvoda za 11,4% (-14,1% mjesečno), proizvodnja pića za -49,4% (-42,3% mjesečno), proizvodnja odjeće (za 41,3% te proizvodnja namještaja za 59,4%.

Uz prerađivačku industriju, godišnji pad nastavljen je i kod Rudarstva i vađenja (-11,9%) dok je u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također zabilježen godišnji pad od 11,4%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je za 3,6% niži u odnosu na isto razdoblje 2019. S obzirom na pad obujma industrijske proizvodnje, proizvodnost rada na godišnjoj razini zabilježila je pad od 2,2%. U mjesecima pred nama možemo očekivati daljnji pad proizvodnosti rada uzrokovan nastojanjem tvrtki da zadrže radnike usprkos smanjenju proizvodnje.

Obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo. Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godinu (uz odranije prisutne slabosti) zavisit i o uspješnosti borbe s Covid-19. Nakon skromne pozitivne stope godišnje stope rasta u 2019. (0,5%) u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
GUVERNER
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
ZAGREB - "Možemo, sigurno možemo preživjeti čak i da dođe do punog lockdowna. Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put."
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
SIGNALI
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE