GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef Bundesbanke: Trudimo se inflaciju smanjiti na dva posto

Šef Bundesbanke: Trudimo se inflaciju smanjiti na dva posto
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka se mora odlučno boriti protiv rekordne inflacije i braniti stabilnost cijena, rekao je čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) u razgovoru za agenciju dpa, na 65. godišnjicu osnivanja njemačke centralne banke.

"Možemo i moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da sadašnja visoka poskupljenja zažive", rekao je Nagel.

Trenutna "još uvijek ekspanzivna monetarna politika mora se hitno zaustaviti", a prvi važan korak za to je nedavno povećanje referentne kamatne stope u eurozoni.

Stabilnost cijena ne regulira se sama po sebi, već se mora odlučno braniti, dodao je Nagel.

Zakon o njemačkoj saveznoj banci (Deutsche Bundesbank) potpisan je 26. srpnja 1957. godine, a njegovim stupanjem na snagu 1. kolovoza iste godine počela je s radom njemačka središnja banka. Nagel je dužnost preuzeo početkom ove godine i dvanaesti je predsjednik Bundesbanke u njezinoj povijesti.

Kao središnja banka tada još mlade Savezne Republike Njemačke, Bundesbank, čije je sjedište u Frankfurtu, bila je prije svega čuvar stabilnosti tadašnje njemačke marke. Nakon stvaranja Europske monetarne unije, Bundesbank je 1999. godine postala dijelom eurozone koju čini 19 država članica EU koje koriste euro.

"Sada je naš zadatak osigurati, zajedno s drugim nacionalnim središnjim bankama i Europskom središnjom bankom (ECB), da naša zajednička valuta ostane stabilna", rekao je Nagel. Radimo svom snagom da stopu inflacije vratimo na cilj od dva posto, rekao je Nagel.

Cilj je zadržati stopu inflacije na toj vrijednosti, iako klimatske promjene, energetska tranzicija, demografske promjene i digitalizacija predstavljaju izazov za središnju banku.

Nagel je rekao i kako se raduje činjenici da će 1. siječnja Hrvatska biti primljena kao 20. zemlja u krug zemalja koje koriste euro.

Tijekom proteklih 65 godina Njemačka središnja banka stekla je svjetsku reputaciju bastiona stabilnosti. Nepokolebljivo povjerenje Nijemaca u svoju banku smatra se gotovo legendarnim.

“Ne vjeruju svi Nijemci u Boga, ali svi vjeruju u Bundesbanku”, slikovito je 1992. rekao predsjednik Europske komisije, Francuz Jacques Delors.

Međutim, u eurozoni potrošačke su cijene u lipnju bile 8,6 posto više nego u istom mjesecu lani. Europska komisija računa da će prosječna godišnja inflacija u europodručju 2022. iznositi 7,6 posto, što bi bila rekordna stopa i daleko iznad ciljane inflacije od dva posto.

Kako bi smanjio inflaciju, Vijeće ECB-a, u kojem je i Nagel, podiglo je 21. srpnja referentnu kamatnu stopu, prvi put u 11 godina.

Tagovi: Joachim Nagel, Bundesbank, Europska središnja banka, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE