GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP-ova obećanja: Minimalnu plaću dižemo na 4.000 kuna, radit će se četiri dana tjedno

SDP-ova obećanja: Minimalnu plaću dižemo na 4.000 kuna, radit će se četiri dana tjedno
PREDIZBORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 18:47
Autor: SEEbiz / Novi list

ZAGREB - Vrh SDP-a raspravljao je o glavnim programskim odrednicama s kojima najjača oporbena stranke ide na izbore 5. srpnja, a prema riječima glavnog ekonomskog stratega stranke Branka Grčića, program je prilagođen post-korona razdoblju.

– Ova Vlada je išla u izbore da nije napravila ključne stvari. U prvih sedam dana nove SDP-ove vlade, odnosno Restart koalicije donijet ćemo niz ključnih mjera, a to je produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta, potom direktno kreditiranje za likvidnost malih i srednjih poduzetnika, novih desetak ključnih mjera za nezaposlene, a kad je Grad Zagreb u pitanju, ističemo da je Vlada otišla u izbore i ostavila Zagreb i ljude koji su izgubili domove na cjedilu.

Naš prioritet u prvih sedam dana je uputiti u hitnu proceduru Zakon o obnovi Grada Zagreba, ponudili smo jasan model iza kojeg će stati država koja će većim dijelom financirati tu obnovu”, rekao je Grčić, prenosi Novi list.

Također je otkrio ključne prioritete globalnog programa Restart koalicije, a to su gospodarski oporavak i četiri velike reforme – digitalizacija, reforma javne uprave, reforma zdravstva i borba protiv korupcije.

SDP planira vraćanje samostalnosti poreznom Uskoku, a kad je u pitanju minimalna plaća, iznos je 4.000 kuna.

Tu je i mjera smanjenja PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu na 10 posto, a jedna od glavnih mjera za spas radnih mjesta jest smanjivanje broja radnih dana, odnosno koncept po kojem bi radnici u tvrtkama u problemima radili četiri umjesto pet radnih dana u tjednu, ali bi im zauzvrat radno mjesto bilo trajno sačuvano, što je koncept koji već niz godina primjenjuju napredne zemlje EU, a u koroni su ga primjenjivale brojne svjetske kompanije.

Na koncu, ideja je i smanjivanje broja ministarstava, i to gotovo na pola – plan je postojanje desetak ministarstava, pri čemu bi se najveće spajanje dogodilo u sektoru gospodarstva, poduzetništva te graditeljstva i energetike, s ciljem preciznijeg strateškog planiranja razvoja.

Tagovi: SDP, gospodarski program SDP-a, Restart koalicija, Branko Grčić, predizborna kampanja, parlamentarni izbori u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE