GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP-ova obećanja: Minimalnu plaću dižemo na 4.000 kuna, radit će se četiri dana tjedno

SDP-ova obećanja: Minimalnu plaću dižemo na 4.000 kuna, radit će se četiri dana tjedno
PREDIZBORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 18:47
Autor: SEEbiz / Novi list

ZAGREB - Vrh SDP-a raspravljao je o glavnim programskim odrednicama s kojima najjača oporbena stranke ide na izbore 5. srpnja, a prema riječima glavnog ekonomskog stratega stranke Branka Grčića, program je prilagođen post-korona razdoblju.

– Ova Vlada je išla u izbore da nije napravila ključne stvari. U prvih sedam dana nove SDP-ove vlade, odnosno Restart koalicije donijet ćemo niz ključnih mjera, a to je produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta, potom direktno kreditiranje za likvidnost malih i srednjih poduzetnika, novih desetak ključnih mjera za nezaposlene, a kad je Grad Zagreb u pitanju, ističemo da je Vlada otišla u izbore i ostavila Zagreb i ljude koji su izgubili domove na cjedilu.

Naš prioritet u prvih sedam dana je uputiti u hitnu proceduru Zakon o obnovi Grada Zagreba, ponudili smo jasan model iza kojeg će stati država koja će većim dijelom financirati tu obnovu”, rekao je Grčić, prenosi Novi list.

Također je otkrio ključne prioritete globalnog programa Restart koalicije, a to su gospodarski oporavak i četiri velike reforme – digitalizacija, reforma javne uprave, reforma zdravstva i borba protiv korupcije.

SDP planira vraćanje samostalnosti poreznom Uskoku, a kad je u pitanju minimalna plaća, iznos je 4.000 kuna.

Tu je i mjera smanjenja PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu na 10 posto, a jedna od glavnih mjera za spas radnih mjesta jest smanjivanje broja radnih dana, odnosno koncept po kojem bi radnici u tvrtkama u problemima radili četiri umjesto pet radnih dana u tjednu, ali bi im zauzvrat radno mjesto bilo trajno sačuvano, što je koncept koji već niz godina primjenjuju napredne zemlje EU, a u koroni su ga primjenjivale brojne svjetske kompanije.

Na koncu, ideja je i smanjivanje broja ministarstava, i to gotovo na pola – plan je postojanje desetak ministarstava, pri čemu bi se najveće spajanje dogodilo u sektoru gospodarstva, poduzetništva te graditeljstva i energetike, s ciljem preciznijeg strateškog planiranja razvoja.

Tagovi: SDP, gospodarski program SDP-a, Restart koalicija, Branko Grčić, predizborna kampanja, parlamentarni izbori u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE