GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz traži brzo aktiviranje europskog fonda za oporavak

Scholz traži brzo aktiviranje europskog fonda za oporavak
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 13:41
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Sve veći broj zaraženih koronavirusom u Europi naglašava potrebu za što skorijim aktiviranjem dogovorenog europskog programa za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, izjavio je u utorak njemački ministar financija Olaf Scholz.

Čelnici EU-a dogovorili su u srpnju ogroman plan za financiranje dugova gospodarstava ograničenih koronamjerama, ali još nije utvrđene pojedinosti, uključujući kada će novac biti dostupan i kako će EU vratiti posuđeno.

"Novo normalno u dobu pandemije koronavirusa traži od nas konstantnu budnost i prilagodbu dnevne rutine razvoju pandemije", rekao je Scholz uoči virtualnog sastanka s kolegama iz drugih članica EU-a.

"Nagli rast broja zaraženih podvlači i potrebu za pravodobnom provedbom ambicioznog europskog programa oporavka i određivanjem pravog smjera za europsku budućnost", dodao je Scholz.

Njemačka trenutno predsjeda 27-članim EU-om.

Njemački ministar naglasio je i da bi novac namijenjen oporavku trebao pomoći Europi da iz krize izađe jača, inovativnija, brižnija prema okolišu, digitalna i jedinstvena.

"U vrlo kratkom vremenu postigli smo impresivan napredak u pitanju Fonda za oporavak i otpornost. Uvjeren sam da možemo napraviti i sljedeći važan korak", rekao je, dodajući da je cilj današnjeg sastanka politički dogovor o tekstu regulative.

Njemačka želi pripremiti teren da novac za oporavak bude dostupan iduće godine.

"Ključno je za oporavak da države članice mogu koristiti novac u samoj krizi", rekao je Scholz.

Ministri financija razgovarat će i o najnovijim prijedlozima Europske komisije o regulaciji kripto-imovine i o njezinoj osnovi, tehnologiji blockchaina, koja se koristi u projektima privatnog sektora, poput Facebookove Libre.

"Suverena Europa treba oboje: snažan i konkurentan sektor digitalnih financija i snažan, prema budućnost usmjeren regulatorni okvir temeljen na europskim vrijednostima", smatra njemački ministar.

Zato bi Europa trebala iskoristiti priliku koju nude digitalne financije i paralelno zaštititi potrošače, financijsku stabilnost i monetarnu suverenost, pojasnio je Scholz.

Na dnevnom redu sastanka nalazi se i prijedlog Komisije o proširenju tržišta kapitala EU-a.

"Europska tržišta kapitala još su rascjepkana, a s brexitom važno će tržište izaći iz EU-a", upozorio je Scholz. Europi su potrebna snažna tržišta kapitala kako bi pomogla u financiranju kompanija i podržala gospodarski oporavak, istaknuo je.

Tagovi: Olaf Scholz traži brzo aktiviranje europski fonda za oporavak
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE