GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz traži brzo aktiviranje europskog fonda za oporavak

Scholz traži brzo aktiviranje europskog fonda za oporavak
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 13:41
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Sve veći broj zaraženih koronavirusom u Europi naglašava potrebu za što skorijim aktiviranjem dogovorenog europskog programa za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, izjavio je u utorak njemački ministar financija Olaf Scholz.

Čelnici EU-a dogovorili su u srpnju ogroman plan za financiranje dugova gospodarstava ograničenih koronamjerama, ali još nije utvrđene pojedinosti, uključujući kada će novac biti dostupan i kako će EU vratiti posuđeno.

"Novo normalno u dobu pandemije koronavirusa traži od nas konstantnu budnost i prilagodbu dnevne rutine razvoju pandemije", rekao je Scholz uoči virtualnog sastanka s kolegama iz drugih članica EU-a.

"Nagli rast broja zaraženih podvlači i potrebu za pravodobnom provedbom ambicioznog europskog programa oporavka i određivanjem pravog smjera za europsku budućnost", dodao je Scholz.

Njemačka trenutno predsjeda 27-članim EU-om.

Njemački ministar naglasio je i da bi novac namijenjen oporavku trebao pomoći Europi da iz krize izađe jača, inovativnija, brižnija prema okolišu, digitalna i jedinstvena.

"U vrlo kratkom vremenu postigli smo impresivan napredak u pitanju Fonda za oporavak i otpornost. Uvjeren sam da možemo napraviti i sljedeći važan korak", rekao je, dodajući da je cilj današnjeg sastanka politički dogovor o tekstu regulative.

Njemačka želi pripremiti teren da novac za oporavak bude dostupan iduće godine.

"Ključno je za oporavak da države članice mogu koristiti novac u samoj krizi", rekao je Scholz.

Ministri financija razgovarat će i o najnovijim prijedlozima Europske komisije o regulaciji kripto-imovine i o njezinoj osnovi, tehnologiji blockchaina, koja se koristi u projektima privatnog sektora, poput Facebookove Libre.

"Suverena Europa treba oboje: snažan i konkurentan sektor digitalnih financija i snažan, prema budućnost usmjeren regulatorni okvir temeljen na europskim vrijednostima", smatra njemački ministar.

Zato bi Europa trebala iskoristiti priliku koju nude digitalne financije i paralelno zaštititi potrošače, financijsku stabilnost i monetarnu suverenost, pojasnio je Scholz.

Na dnevnom redu sastanka nalazi se i prijedlog Komisije o proširenju tržišta kapitala EU-a.

"Europska tržišta kapitala još su rascjepkana, a s brexitom važno će tržište izaći iz EU-a", upozorio je Scholz. Europi su potrebna snažna tržišta kapitala kako bi pomogla u financiranju kompanija i podržala gospodarski oporavak, istaknuo je.

Tagovi: Olaf Scholz traži brzo aktiviranje europski fonda za oporavak
PROČITAJ I OVO
Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim proračunskim manjkom u 2020.
NESLAVNO
Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim proračunskim manjkom u 2020.
BRUXELLES - Gotovo sve zemlje EU-a prekoračile su u 2020. godini granicu dopuštenog proračunskog manjka zbog mjera ublažavanja posljedica pandemije, izvijestio je Eurostat, izdvojivši Hrvatsku u skupinu zemalja s najvišim manjkom iskazanim udjelom u BDP-u.
Strahoviti rast deficita konsolidiranog općeg proračuna u 2020.
DEFICIT
Strahoviti rast deficita konsolidiranog općeg proračuna u 2020.
ZAGREB - Nakon tri godine suficita, manjak u proračunu konsolidirane opće države u 2020. godini iznosio je 27,5 milijardi kuna, što iznosi 7,4 posto BDP-a, a porastao je ponovno i udjel javnog duga u BDP-u, pokazuje travanjsko Izvješće o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u Hrvatskoj, koji je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku.
Mali: U 2020. naplaćeno 18 milijardi dinara više PDV-a nego 2019.
PDV
Mali: U 2020. naplaćeno 18 milijardi dinara više PDV-a nego 2019.
BEOGRAD – Naplata domaćeg poreza na dodatu vrednost u 2020. godini iznosila je 372,5 milijardi dinara, a 2019. godine 354,4 milijarde dinara, izjavio je u sredu ministar finansija Siniša Mali.
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE