GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Ubrzani ekonomski rast u drugom kvartalu

Savjet HNB-a: Ubrzani ekonomski rast u drugom kvartalu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2018 / 19:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio recentna gospodarska i novčana kretanja.

U drugom se tromjesečju 2018. gospodarski rast ubrzao i na tromjesečnoj (1,1%) i na godišnjoj razini (2,9%) odražavajući povoljna kretanja većine sastavnica BDP-a. Dostupni visokofrekventni pokazatelji upućuju da bi se rast realnog BDP-a u trećem tromjesečju mogao blago usporiti. Tijekom drugog i na početku trećeg tromjesečja nastavila su se povoljna kretanja na tržištu rada, iako slabijim intenzitetom u odnosu na početak godine. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s 2,4% u lipnju na 2,1% u srpnju, uglavnom zbog izraženijeg pojeftinjenja odjeće i povrća.

Tečaj kune prema euru blago je deprecirao u srpnju i kolovozu. U uvjetima nastavka provođenja ekspanzivne monetarne politike kamatne stope banaka su se smanjile u srpnju za gotovo sve vrste kredita, dok je rast plasmana banaka stagnirao na godišnjoj razini (4,1% na temelju transakcija). U prvom je tromjesečju 2018. manjak proračuna opće države bio podjednak kao u istom razdoblju prošle godine (1,6 mlrd. kuna), a podaci Ministarstva financija upućuju na brži godišnji rast prihoda u odnosu na rashode u drugome tromjesečju.

Savjet HNB-a usvojio je Izvješće o međunarodnim pričuvama za prvo polugodište 2018. godine, skraćene financijske izvještaje za razdoblje tijekom godine koje je završilo 30. lipnja 2018. godine, te dopunu Financijskog plana HNB-a za 2018. godinu.

Savjet Hrvatske narodne banke izdao je i prethodnu suglasnost za imenovanje članove Uprava odnosno predsjednika Uprava nekoliko kreditnih institucija. U J&T banka d.d. Varaždin predsjednik Uprave bit će dosadašnji član Uprave, Hrvoje Draksler, dok će u OTP banci d.d., Zadar u sljedećem mandatu članica i članovi Uprave biti Nera Šunjić, Zvonimir Akrap, Bruno Biuk i Slaven Celić. U Samoborskoj banci d.d. Samobor predsjednik Uprave postaje Marijan Kantolić.

Na današnjoj sjednici Savjet HNB-a odobrio je zahtjev Erste&Steiermarkische bank d.d., Rijeka za pružanje financijske usluge savjetovanja i upravljanja imovinom klijenata.

Savjet Hrvatske narodne banke odobrio je zahtjev OTP banke d.d., Zadar i Splitske banke d.d., Split za pripajanje Splitske banke d.d. OTP banci d.d.

Također, usvojeni su i zahtjevi Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb i Veneto banke d.d., Zagreb za pripajanje Veneto banke d.d. Privrednoj banci d.d.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, inflacija, tečaj kune, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE