GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Ubrzan oporavak gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu

Savjet HNB-a: Ubrzan oporavak gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Oporavak gospodarske aktivnosti u prvom se tromjesečju 2021. ubrzao, no model prve procjene BDP-a upućuje na usporavanje realnog rasta u travnju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja, ističe u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

"Oporavak gospodarske aktivnosti u prvom se tromjesečju 2021. ubrzao, što se može povezati s povoljnijom epidemiološkom situacijom u odnosu na vrhove drugog i trećeg vala pandemije u Hrvatskoj, ali i sezonski nižom razinom aktivnosti nekih segmenata uslužnog sektora", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a, koji je razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Inače, Državni zavod za statistiku je krajem svibnja objavio da je BDP Hrvatske u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani pao za 0,7 posto, dok je, prema desezoniranim podacima, BDP u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. porastao za 5,8 posto.


Iz središnje banke u priopćenju s današnje sjednice Savjeta navode kako model prve procjene BDP-a, zasnovan na malom broju dostupnih podataka, upućuje na usporavanje realnog rasta u travnju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja. "To velikim dijelom odražava i učinke trećeg vala pandemije, vraćanje aktivnosti dijela gospodarstva na pretpandemijsku razinu kao i sezonsko jačanje značaja nekih uslužnih djelatnosti koje su ranjive na mjere fizičkog distanciranja. Pogoršanje epidemiološke situacije na početku drugog tromjesečja i slabiji intenzitet jačanja sezonskih aktivnosti zaustavili su povoljne tendencije rasta broja zaposlenih i smanjenja stope nezaposlenosti", ističu iz središnje banke.

Inflacija se, nastavljaju, u travnju ubrzala na 2,1 posto (s 1,2 posto u ožujku), "što je uvelike bilo rezultat povećanja godišnje stope rasta cijena energije, zbog pozitivnog učinka baznog razdoblja".

Slobodna su novčana sredstva banaka i u svibnju nastavila dosezati najviše razine dosad, čemu je najviše pridonijelo smanjenje kunskih depozita države kod HNB-a.

"Dosadašnji tijek oporavka gospodarske aktivnosti i jačanje optimizma potaknuli su i kreditiranje, pa se godišnji rast plasmana banaka ubrzao tijekom travnja na 2,6 posto, s 2,3 posto u ožujku. Tako su snažnije rasli plasmani stanovništvu (3,1 posto u travnju nakon 2,2 posto u ožujku), pri čemu su stambeni krediti ubrzali rast, a gotovinski nenamjenski ublažili pad, dok su plasmani poduzećima zabilježili vrlo blago ubrzanje rasta na godišnjoj razini (s 1,0 na 1,1 posto) odražavajući izraženiji pad kreditiranja poduzeća u travnju prošle godine", podatci su središnje banke.

Povoljna gospodarska kretanja odrazila su se "i na snažan porast proračunskih prihoda u prva četiri mjeseca 2021., koji je ujedno nadmašio porast rashoda", navode iz HNB-a.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Croatia banke da predsjednik uprave te banke ostane Danijel Luković, a član uprave Tadija Vrdoljak.

Savjet je donio i odluku o izdavanju i prodaji numizmatičkih kompleta prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca nominalnih vrijednosti od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe s motivima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske i godinom kovanja "2021." u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 2021. godine, zaključuje se u priopćenju .

Tagovi: Savjet HNB-a, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
Vujčić: Već sada vidljiv povećani interes za investicije u Hrvatsku
GUVERNER
Vujčić: Već sada vidljiv povećani interes za investicije u Hrvatsku

ZAGREB - Ulaskom u eurozonu, između ostalog i zbog uklanjanja valutnog rizika, već je sada vidljiv povećan interes investitora za ulaganje u Hrvatsku, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u utorak na konferenciji "Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU".

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE