GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Ubrzan oporavak gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu

Savjet HNB-a: Ubrzan oporavak gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Oporavak gospodarske aktivnosti u prvom se tromjesečju 2021. ubrzao, no model prve procjene BDP-a upućuje na usporavanje realnog rasta u travnju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja, ističe u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

"Oporavak gospodarske aktivnosti u prvom se tromjesečju 2021. ubrzao, što se može povezati s povoljnijom epidemiološkom situacijom u odnosu na vrhove drugog i trećeg vala pandemije u Hrvatskoj, ali i sezonski nižom razinom aktivnosti nekih segmenata uslužnog sektora", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a, koji je razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Inače, Državni zavod za statistiku je krajem svibnja objavio da je BDP Hrvatske u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani pao za 0,7 posto, dok je, prema desezoniranim podacima, BDP u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. porastao za 5,8 posto.


Iz središnje banke u priopćenju s današnje sjednice Savjeta navode kako model prve procjene BDP-a, zasnovan na malom broju dostupnih podataka, upućuje na usporavanje realnog rasta u travnju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja. "To velikim dijelom odražava i učinke trećeg vala pandemije, vraćanje aktivnosti dijela gospodarstva na pretpandemijsku razinu kao i sezonsko jačanje značaja nekih uslužnih djelatnosti koje su ranjive na mjere fizičkog distanciranja. Pogoršanje epidemiološke situacije na početku drugog tromjesečja i slabiji intenzitet jačanja sezonskih aktivnosti zaustavili su povoljne tendencije rasta broja zaposlenih i smanjenja stope nezaposlenosti", ističu iz središnje banke.

Inflacija se, nastavljaju, u travnju ubrzala na 2,1 posto (s 1,2 posto u ožujku), "što je uvelike bilo rezultat povećanja godišnje stope rasta cijena energije, zbog pozitivnog učinka baznog razdoblja".

Slobodna su novčana sredstva banaka i u svibnju nastavila dosezati najviše razine dosad, čemu je najviše pridonijelo smanjenje kunskih depozita države kod HNB-a.

"Dosadašnji tijek oporavka gospodarske aktivnosti i jačanje optimizma potaknuli su i kreditiranje, pa se godišnji rast plasmana banaka ubrzao tijekom travnja na 2,6 posto, s 2,3 posto u ožujku. Tako su snažnije rasli plasmani stanovništvu (3,1 posto u travnju nakon 2,2 posto u ožujku), pri čemu su stambeni krediti ubrzali rast, a gotovinski nenamjenski ublažili pad, dok su plasmani poduzećima zabilježili vrlo blago ubrzanje rasta na godišnjoj razini (s 1,0 na 1,1 posto) odražavajući izraženiji pad kreditiranja poduzeća u travnju prošle godine", podatci su središnje banke.

Povoljna gospodarska kretanja odrazila su se "i na snažan porast proračunskih prihoda u prva četiri mjeseca 2021., koji je ujedno nadmašio porast rashoda", navode iz HNB-a.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Croatia banke da predsjednik uprave te banke ostane Danijel Luković, a član uprave Tadija Vrdoljak.

Savjet je donio i odluku o izdavanju i prodaji numizmatičkih kompleta prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca nominalnih vrijednosti od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe s motivima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske i godinom kovanja "2021." u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 2021. godine, zaključuje se u priopćenju .

Tagovi: Savjet HNB-a, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE