GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: U drugoj polovini godine zadržan visok stupanj ekspanzivnosti monetarne politike

Savjet HNB-a: U drugoj polovini godine zadržan visok stupanj ekspanzivnosti monetarne politike
SJEDNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 20:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te je usvojio Projekciju monetarne politike od 2020. do 2023. godine, Makroekonomska kretanja i prognoze i Financijski plan HNB-a za 2021.

HNB je u drugoj polovini 2020. godine zadržao visok stupanj ekspanzivnosti monetarne politike, osiguravajući povoljne domaće uvjete financiranja i održavajući stabilnost tečaja kune prema euru. Slobodna novčana sredstva banaka su tako u studenom dosegnula dosad najvišu razinu, što je pogodovalo zadržavanju većine kamatnih stopa na povijesno najnižim razinama sličnima onima prije izbijanja pandemije. Tijekom prvih deset mjeseci kreditiranje stanovništva se usporilo, uglavnom zbog smanjenja gotovinskih nenamjenskih kredita. Nakon snažnog rasta tijekom prvog tromjesečja, od travnja do listopada je kreditna aktivnost usmjerena poduzećima prigušena.

Savjet HNB-a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, a između ostalih i odluku o izdavanju suglasnosti s prijedlogom Nadzornog odbora Addiko banke da predsjednik uprave bude Mario Žižek, a članovi uprave Dubravko-Ante Mlikotić, Ivan Jandrić i Joško Mihić. Jednako tako se Savjet HNB-a suglasio s prijedlogom Nadzornog odbora J&T banke da Petar Rajković bude član uprave te s prijedlogom Nadzornog odbora Privredne banke Zagreb da Dinko Lucić bude predsjednik uprave, a Draženko Kopljar član uprave.

Nadalje, Savjet HNB-a donio je odluku o tome da se u Vijeće za financijsku stabilnost u ime HNB-a kao članovi Vijeća imenuju Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a, Bojan Fras, viceguverner HNB-a te Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.

Tagovi: Savjet HNB-a, monetarna politika, Dinko Lucić, Privredna banka Zagreb, Mario Žižek, a članovi uprave Dubravko-Ante Mlikotić, Ivan Jandrić, Joško Mihić Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
STAVOVI
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
TRŽIŠTE RADA
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za travanj pokazuje da je potražnja za radom višestruko veća u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je na približno 90 posto pretpandemijske razine, kada se uspoređuje s OVI indeksom iz travnja 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE