GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Pokazatelji upućuju na usporavanje rasta

Savjet HNB-a: Pokazatelji upućuju na usporavanje rasta
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u četvrtak je raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te konstatirao da najnoviji gospodarski pokazatelji upućuju na blago smanjenje razine gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju u odnosu na prethodno, što bi moglo rezultirati znatnim usporavanjem godišnjeg rasta u trećem tromjesečju.

"Najnoviji gospodarski pokazatelji upućuju na blago smanjenje razine gospodarske aktivnosti u trećem u odnosu na prethodno tromjesečje, što bi moglo rezultirati znatnim usporavanjem godišnjeg rasta u tom istom razdoblju", navodi se u priopćenju iz HNB-a nakon održane sjednice bančina Savjeta.

Podsjetimo, po prvoj procjeni DZS-a, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu realno je porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je na kvartalnoj razini, tj. u odnosu na prvo tromjesečje, prema sezonski prilagođenim podacima, taj rast iznosio 2 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na tromjesečnoj razini smanjili su se industrijska proizvodnja, realni promet od trgovine na malo i građevinarstvo, a indeks pouzdanja potrošača i nadalje se nalazi ispod dugoročnog prosjeka.

U razdoblju od srpnja do rujna zabilježeno je i usporavanje tromjesečnog rasta nominalnih bruto plaća, dok su se realne neto plaće nastavile snižavati. Istodobno je nastavljen rast zaposlenosti, ali bez znatnijeg smanjenja stope nezaposlenosti, napominju iz HNB-a.

S durge strane, inflacija je u rujnu dosegnula 12,8 posto na godišnjoj razini, pri čemu se ubrzao rast svih glavnih komponenti indeksa potrošačkih cijena, osim hrane, čiji se godišnji rast cijena blago usporio i pod utjecajem ograničenja cijena određenih osnovnih prehrambenih proizvoda.

Pooštravanje uvjeta financiranja na globalnom financijskom tržištu počelo se blago prelijevati na rast kamatnih stopa banaka na kredite stanovništvu i poduzećima u Hrvatskoj, ali one se i nadalje zadržavaju na relativno niskim razinama.

Rast ukupnih plasmana monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) na godišnjoj se razini nastavio ubrzavati zbog rasta plasmana nefinancijskim poduzećima, posebice energetskom sektoru. Istodobno se godišnji rast plasmana stanovništvu tek blago usporio, zaključuje se u priopćenju nakon sjednice Savjeta HNB-a.

Tagovi: Savjet HNB-a, kamatne stope, hrvatska ekonomija, Hrvatska narodna banka, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE