GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Pokazatelji upućuju na usporavanje rasta

Savjet HNB-a: Pokazatelji upućuju na usporavanje rasta
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u četvrtak je raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te konstatirao da najnoviji gospodarski pokazatelji upućuju na blago smanjenje razine gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju u odnosu na prethodno, što bi moglo rezultirati znatnim usporavanjem godišnjeg rasta u trećem tromjesečju.

"Najnoviji gospodarski pokazatelji upućuju na blago smanjenje razine gospodarske aktivnosti u trećem u odnosu na prethodno tromjesečje, što bi moglo rezultirati znatnim usporavanjem godišnjeg rasta u tom istom razdoblju", navodi se u priopćenju iz HNB-a nakon održane sjednice bančina Savjeta.

Podsjetimo, po prvoj procjeni DZS-a, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu realno je porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je na kvartalnoj razini, tj. u odnosu na prvo tromjesečje, prema sezonski prilagođenim podacima, taj rast iznosio 2 posto.

Kako ističu iz HNB-a, na tromjesečnoj razini smanjili su se industrijska proizvodnja, realni promet od trgovine na malo i građevinarstvo, a indeks pouzdanja potrošača i nadalje se nalazi ispod dugoročnog prosjeka.

U razdoblju od srpnja do rujna zabilježeno je i usporavanje tromjesečnog rasta nominalnih bruto plaća, dok su se realne neto plaće nastavile snižavati. Istodobno je nastavljen rast zaposlenosti, ali bez znatnijeg smanjenja stope nezaposlenosti, napominju iz HNB-a.

S durge strane, inflacija je u rujnu dosegnula 12,8 posto na godišnjoj razini, pri čemu se ubrzao rast svih glavnih komponenti indeksa potrošačkih cijena, osim hrane, čiji se godišnji rast cijena blago usporio i pod utjecajem ograničenja cijena određenih osnovnih prehrambenih proizvoda.

Pooštravanje uvjeta financiranja na globalnom financijskom tržištu počelo se blago prelijevati na rast kamatnih stopa banaka na kredite stanovništvu i poduzećima u Hrvatskoj, ali one se i nadalje zadržavaju na relativno niskim razinama.

Rast ukupnih plasmana monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) na godišnjoj se razini nastavio ubrzavati zbog rasta plasmana nefinancijskim poduzećima, posebice energetskom sektoru. Istodobno se godišnji rast plasmana stanovništvu tek blago usporio, zaključuje se u priopćenju nakon sjednice Savjeta HNB-a.

Tagovi: Savjet HNB-a, kamatne stope, hrvatska ekonomija, Hrvatska narodna banka, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
Vujčić: Već sada vidljiv povećani interes za investicije u Hrvatsku
GUVERNER
Vujčić: Već sada vidljiv povećani interes za investicije u Hrvatsku

ZAGREB - Ulaskom u eurozonu, između ostalog i zbog uklanjanja valutnog rizika, već je sada vidljiv povećan interes investitora za ulaganje u Hrvatsku, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u utorak na konferenciji "Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU".

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE