GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Krajem kolovoza međunarodne pričuve gotovo na razini s kraja 2019.

Savjet HNB-a: Krajem kolovoza međunarodne pričuve gotovo na razini s kraja 2019.
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 19:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na kraju kolovoza iznos međunarodnih pričuva oporavio se i gotovo dosegnu razinu s kraja 2019. godine, ističu u ponedjeljak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici raspravljao o recentnim gospodarskim i novčanim kretanjima, izvješću o međunarodnim pričuvama za prvo polugodište 2020. godine, a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"U raspravi o gospodarskim i novčanim kretanjima utvrđeno je, među ostalim, da je iznimno snažan pad gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju bio kratkotrajan te kako visokofrekventni pokazatelji upućuju na intenzivan oporavak već krajem istog razdoblja i početkom trećeg tromjesečja. Otključavanje gospodarstva i započeti oporavak, kao i kasniji početak turističke sezone, potaknuli su i oporavak na tržištu rada, te se u lipnju i srpnju zaposlenost povećala, a nezaposlenost smanjila. No, kao i kod gospodarske aktivnosti, razine tih pokazatelja i nadalje su bile znatno nepovoljnije nego početkom godine", navodi se u priopćenju.

Iz središnje banke zamjećuju i da je, nakon ulaska u tečajni mehanizam ERM II početkom srpnja, tečaj kune prema euru ostao vrlo stabilan na razinama oko središnjeg pariteta određenog na 7,5345 kuna za euro. Pritom su sve bolja očekivanja u smislu rezultata turističke sezone tijekom srpnja i prve polovine kolovoza potaknula blago jačanje tečaja, a u drugoj polovini kolovoza, nakon pogoršanja epidemiološke situacija i mjera koje su uvele pojedine emitivne zemlje, tečaj se vratio prema središnjem paritetu.

Dok se godišnja stopa inflacije zadržala u negativnom području pod utjecajem niskih cijena energije, temeljna inflacija blago se usporila i spustila ispod jedan posto, ponajviše zbog smanjenja doprinosa pojedinih prehrambenih proizvoda, posebice mesa, ulja i masti, te motornih vozila, kao i potrošnih proizvoda za kućanstvo, navodi se u priopćenju.

"HNB je u proteklom razdoblju nastavio pojačavati stupanj ekspanzivnosti monetarne politike, pa je krajem lipnja proveo još jednu operaciju otkupa državnih vrijednosnih papira. Kao rezultat takve politike, likvidnost domaćega financijskog sustava dosegnula je povijesno najviše razine, a uvjeti financiranja uglavnom su se nastavili popravljati, što je uz program subvencioniranja stambenih kredita Vlade RH, te manjim dijelom i zaduživanja u svrhu obnove stambenih jedinica oštećenih u potresu, potaknulo kreditiranje. Na kraju kolovoza iznos međunarodnih pričuva oporavio se i gotovo dosegao razinu s kraja 2019. godine", ističu iz središnje banke.

Napominju također kako su nepovoljna gospodarska kretanja iznimno pogoršala saldo javnih financija u drugom tromjesečju.

Savjet HNB-a na današnjoj se sjednici suglasio s prijedlogom Privredne banke Zagreb da Alessio Cioni i Antonio Giovanni Mario Bergalio budu članovi Uprave te banke.

Savjet je donio i odluku o imenovanju službene osobe HNB-a za vođenje postupka izricanja upravnih sankcija.

Također je donio i odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i načinu na koji ovlašteni mjenjači obavljaju mjenjačke poslove, a kojom se uređuje mogućnost da ovlašteni mjenjači prodaju u inozemstvu gotov novac stranih valuta s kojima banke koje posluju u Republici Hrvatskoj ne trguju.

Savjet HNB-a donio je i odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga zlatnog i srebrnoga kovanog novca "350. obljetnica osnivanja Sveučilišta u Zagrebu., 1669. - 2019.", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, međunarodne pričuve, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
POTROŠNJA
Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
ANALIZA - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon 18 mjeseci rasta, a posljedica je, među ostalim, visoke inflacije.
Britanska ekonomija ipak blago porasla u drugom kvartalu
BLAGI RAST
Britanska ekonomija ipak blago porasla u drugom kvartalu
LONDON - Britansko gospodarstvo blago je poraslo u drugom tromjesečju, objavio je u petak statistički ured ONS, revidiravši prethodnu procjenu koja je pokazivala skroman pad aktivnosti.
Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
Hoće li recesija u Europi dodatno popularizirati rad na daljinu?
RAD NA DALJINU
Hoće li recesija u Europi dodatno popularizirati rad na daljinu?
ZAGREB - Energetska kriza koja bi ovu zimu mogla učiniti izazovnom u Europi definitivno će dovesti do promjena u radu gospodarskih subjekata, koji će pokušati smanjiti svoje troškove poslovanja na različite načine, uključujući i korištenje rada na daljinu.
Evo što donosi novi Zakon o radu
TRŽIŠTE RADA
Evo što donosi novi Zakon o radu
ZAGREB - Vlada je na jučerašnjoj sjednici Saboru uputila dugoočekivane izmjene i dopune Zakona o radu, nakon što se na ovom vrlo važnom dokumentu radilo dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE