GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šaravanja: Inflacija usporila, zato je ulazak u eurozonu baš sad dobra vijest

Šaravanja: Inflacija usporila, zato je ulazak u eurozonu baš sad dobra vijest
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 17:07
Autor: Goran Šaravanja, HGK
ZAGREB - U prosincu su potrošačke cijene prvi put tijekom 2022. godine pale za 0,3 posto na mjesečnoj razini te je godišnja stopa inflacije iznosila 13,1 posto, niže od rekordnih 13,5 posto zabilježenih u studenom.

U cijeloj 2022. godini potrošačke cijene prosječno su porasle 10,8 posto a kako je 2022. godina ujedno bila zadnja u kojoj smo koristili kunu, nameće se zaključak kako posjedovanje vlastite valute, pa čak i kada je stabilna, nije jamstvo niske inflacije.

I ne samo to, već su i stope inflacije u članicama EU u Istočnoj Europi izvan europodručja više u odnosu na Hrvatsku.

Drugo, kada pogledamo potrošačke cijene u prosincu u europodručju, vidimo da Hrvatska gotovo u korak prati trendove u europodručju. Naime, isto kao u Hrvatskoj, cijene u europodručju pale su 0,3 poso, dok su cijene usluga porasle 0,7 posto, a cijene dobara u koje ulaze i naftni derivati niži za 0,7 posto na mjesečnoj razini. To pokazuje da je Hrvatska dobro ekonomski integrirana u europodručje.

Time zapravo želim poručiti da je hrvatski ulazak u europodručje baš u ovom trenutku ispravan.

Kada malo bolje proučimo detalje današnje objave DSZ-a, dolazimo do činjenice da su cijene hrane u prosjeku prošle godine porasle 16,4 poto, odnosno da skoro 40 posto porasta potrošačkih cijena možemo pripisati hrani. Ovi su podaci prosjek za cijelo društvo.

U prosjeku također znamo da su raspoloživi dohoci pali. Međutim, za građane s nižim prihodima, kada uzmete u obzir da je hrana upravo najveći razlog za prošlogodišnju visoku inflaciju, jasno je da je kupovna moć za dobar dio građana još više pala.

Upravo je ta činjenica jedan od razloga zašto mjesecima ponavljamo da će niža potražnja ove godine utjecati na inflaciju. Odnosno, koliko god su poremećaji u lancima opskrbe bili faktor više inflacije u 2022. godini, toliko će ove godine potražnja igrati važniju ulogu u određivanju visine inflacije.

Fotografija: HGK

Tagovi: inflacija u Hrvatskoj, Goran Šaravanja, Hrvatska gospodarska komora, eurozona
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE