GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sankcije već načele poslovne veze zapada i Rusije

Sankcije već načele poslovne veze zapada i Rusije
VEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2022 / 10:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neke zapadne tvrtke već su prekinule poslove s Rusijom, druge razmatraju hoće li i kako to učiniti, jer bi im provedba poslovnih aranžmana s Rusijom donijela više štete nego koristi i narušila ugled zbog negativnog stava javnosti i potrošača prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Europski sportski i sektor zabave među prvima je povukao takve poteze.

Premierligaški klub Manchester United otkazao je sponzorska prava ruskog zračnog prijevoznika Aeroflota, Formula 1 otkazala je Veliku nagradu Rusije 2022., a organizatori Eurosonga rekli su da Rusiji neće biti dopušteno sudjelovati na tom natjecanju ove godine.

"Uključivanje Rusije u ovogodišnju Euroviziju dovelo bi nas na loš glas", kaže se u priopćenju Europske radiodifuzne unije (EBU).

Dell je izvijestio da je obustavio prodaju u Ukrajini i Rusiji i da će pomno pratiti situaciju kako bi odredio sljedeće korake. Nova američka pravila o izvozu u Rusiju objavljena u četvrtak uključuju računala, a Dell je prema podacima analitičke kuće IDC činio oko 6% isporuka računala u Rusiju u prošlom tromjesečju.

Američki avioprijevoznik Delta Air Lines objavio je da je obustavio uslugu dijeljenja koda s Aeroflotom.

Sjedinjene Države u četvrtak su uvele sankcije Rusiji koje ciljaju na pet velikih ruskih banaka, uključujući državnu Sberbanku i VTB, dva najveća zajmodavca u zemlji, kao i bogate pojedince, te najavile nove mjere kontrole izvoza. Države članice Europske unije složile su se u petak uz ostalo da će zamrznuti europsku imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Neki smatraju da će rukovodstva zapadnih kompanija nastojati prekinuti komercijalne aranžmane s Rusijom čak i ako to ne bi bili obvezni učiniti, kako bi izbjegli probleme s imidžom i odnosima s javnošću.

"Mnogi će jednostavno prekrižiti ruske kupce", kaže stručnjak za trgovinu u Centru za strateške i međunarodne studije i bivši Službenik američkog Ministarstva trgovine za izvoz William Reinsch.

Zapadni potrošački brendovi koji posluju u regiji mogli bi se suočiti s negativnim reakcijama. Tako je, primjerice, već zabilježeno nekoliko postova na Facebooku u kojima se bijesno reagira na najave zatvaranja McDonald's-ovih restorana u Ukrajini, dok redovno rade u Rusiji.

"Ruski okupatori, vojska i njihova djeca nastavit će uživati u hamburgerima, a moje dijete sjedi u skloništu i plače", rekao je Reutersu jedan od ukrajinski Facebook "postera".

Tagovi: sankcije Rusiji, Bank Rossya, SWIFT, Sberbank, Genadij Timčenko
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE