GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD upozorio Kinu na posljedice zaobilaženja sankcija Rusiji

SAD upozorio Kinu na posljedice zaobilaženja sankcija Rusiji
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju, uoči sastanka s kineskim diplomatom, da će Peking "apsolutno" snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Kažemo izravno Pekingu, apsolutno će se suočiti s posljedicama, sankcijama velikih razmjera, pokušajima izbjegavanja ili potpore Rusiji", rekao je Sullivan za CNN.

"To nećemo dopustiti i nećemo dopustiti da to bude pojas za spašavanje od gospodarskih sankcija za bilo koju zemlju, nigdje u svijetu", rekao je.

Sullivan i kineski diplomat Yang Jiechi trebaju se sastati u ponedjeljak u Rimu i Ukrajina će dominirati njihovim razgovorima s kojih se ne očekuju nikakvih posebni rezultati, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici nametnuli su najoštrije sankcije Rusiji i zabranile izvoz energenata te pružili vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Pojedinačno pozivaju i Kinu i zemlje Perzijskog zaljeva koje to još nisu učinile da se pridruže naporima izolacije Rusije iz globalne ekonomije.

Peking, ključni trgovinski partner Rusije, odbio je nazvati rusku invaziju tim imenom, no kineski predsjednik Xi Jinping prošli tjedan pozvao je na "maksimalnu suzdržanost" nakon virtualnog sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskm predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Xi je izrazio zabrinutost zbog sankcija na globalnoj gospodarskoj razini te zabrinutost za energetski sektor, promet i dobavne lance jer je sve više naznaka da bi zapadne sankcije mogle ograničti kinesku sposobnost da kupuje rusku naftu.

SAD i G7 u petak su ukinuli Rusiji status "najpovlaštenije nacije" na području trgovine

Trgovina je činila 46 posto ruskog gospodarstva u 2020. godini, a velik dio te trgovine bio je upravo s Kinom, najvećim ruskim izvoznim odredištem.

Tagovi: sankcije Rusiji, ruska ekonomija, kineska ekonomija, Jake Sullivan
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE