GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: U kolovozu porasla i Inflacija na razini proizvođačkih cijena

SAD: U kolovozu porasla i Inflacija na razini proizvođačkih cijena
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 19:11
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u SAD-u je u kolovozu porastao za 0,7 posto na mjesečnoj razini, što je nešto više nego u srpnju, kada je rast iznosio 0,4 posto, objavilo je danas američko ministarstvo rada. Među razlozima rasta istaknuli su nedavni rast cijena energenata.

Prema ministarstvu, kako je sažela francuska novinska agencija AFP, velik dio povećanja veleprodajnih cijena može se pripisati povećanju cijene energije od 10,5 posto.

Cijene usluga na veleprodajnoj razini u kolovozu su porasle za 0,2 posto, što je, prema podacima Ministarstva rada, uglavnom rezultat poskupljenja stambenih usluga od 1,1 posto.

Isključujući cijene energenata i hrane, indeks proizvođačkih cijena u kolovozu je na mjesečnoj razini porastao samo 0,3 posto, što je tek neznatno iznad očekivanja ekonomista.

Veleprodajni podaci slijede srednjoročno izvješće o potrošačkim cijenama, mjereno CPI indeksom, koji je pokazao da je inflacija u SAD-u ponovno porasla u kolovozu, potaknuta uglavnom višim cijenama nafte.

Nakon što su u srpnju porasle na 3,2 posto, potrošačke su cijene prošli mjesec na godišnjoj razini porasle za 3,7 posto. Temeljna inflacija, koja ne uzima u obzir nestabilne cijene hrane i energije, pala je sa 4,7 posto u srpnju na 4,3 posto u kolovozu.

Tagovi: inflacija, američka ekonomija, ekonomija, proizvodnja
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE