GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD obustavio uvođenje carina Francuskoj

SAD obustavio uvođenje carina Francuskoj
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 13:37
Autor: CARINE
WASHINGTON - Sjedinjene Države obustavile su uvođenje dodatnih carina na francusku kozmetiku, torbice i drugu robu, kojima su planirale uzvratiti na francuski porez na digitalne usluge.

Dodatne carine od 25 posto na uvoz francuske robe procijenjene godišnje vrijednosti oko 1,3 milijarde dolara, koje su trebale biti uvedene u srijedu, odgođene su do daljnjeg, objavio je u četvrtak Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

"Američki trgovinski predstavnik odlučio je obustaviti carine zbog tekućih istraga sličnih poreza na digitalne usluge koji su usvojeni ili se razmatraju u deset drugih jurisdikcija ”, navodi se u priopćenju USTR-a, objavljenom u četvrtak.

Odgoda će omogućiti koordinirani odgovor nakon završetka 10 istraga o porezima u Indiji, Italiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, istaknuo je USTR, ne navodeći kada bi mogao poduzeti sljedeće korake.

Washington je carine na francusku robu najavio u srpnju, nakon istrage u kojoj je zaključeno da je francuski porez na digitalne usluge (DST) nepravedno izdvojio američke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.

U srijedu USTR je ustvrdio da porezi na digitalne usluge koje su usvojile Indija, Italija i Turska također diskriminiraju američke kompanije i da su u suprotnosti s međunarodnim poreznim načelima.

Francuska i druge zemlje porez na digitalne usluge smatraju legitimnim oporezivanjem domaćih ogranaka velikih tehnoloških tvrtki, za koje smatraju da enormno zarađuju na njihovim tržištima, a tek ograničeno pridonose državnoj blagajni.

Europski čelnici i poslovne udruge izrazile su zadovoljstvo potezom Washingtona, napominjući da će im dati više vremena za razgovore o globalnom poreznom rješenju.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da carine ionako ne bi bile "legitimne" prema propisima WTO-a, ponovo pozivajući na globalno rješenje oporezivanja digitalnih kompanija.

"Trgovinski sporovi između SAD-a i Europe ... donijet će samo gubitnike, posebno u ovo vrijeme krize", rekao je.

Povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis naglasio je spremnost Bruxellesa da radi na globalnom rješenju za pravično oporezivanje sektora.

"EU je spreman istražiti sve mogućnosti ako SAD jednostrano primijeni te trgovinske mjere ”, kazao je Dombrovskis.

Odgoda ujedno daje novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj kandidatkinji za položaj trgovinske predstavnice Katherine Tai vremena da uspostavi suradnju s Francuskom i ostalima kroz multilateralno rješenje, tvrde u Koaliciji uslužnih djelatnosti (CSI).

Predsjednica te poslovne udruge Christine Bliss pozvala je Francusku i druge zemlje pod istragom USTR-a da obustave oporezivanje digitalnih usluga i nastave raditi na rješenju.

Gotovo 140 zemalja uključenih u pregovore dogovorilo se u listopadu da će pregovore prekinute zbog odbijanja Washingtona da potpiše sporazum uoči predsjedničkih izbora nastaviti do sredine 2021.

Tagovi: američke carine Francuskoj, Google, Facebook, Apple, Amazon
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE