GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Inflacija usporila i u veljači

SAD: Inflacija usporila i u veljači
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 17:41
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - U SAD-u je zabilježeno daljnje usporavanje potrošačke inflacije u veljači.

Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, u veljači su na godišnjoj razini porasle šest posto, što je 0,4 postotna boda manje nego u siječnju. Prema analitičarima, inflacija je i dalje visoka, što će vjerojatno dovesti do daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Ukupnom rastu cijena u veljači pridonijele su više cijene hrane, aktivnosti za slobodno vrijeme i opreme za stanovanje. Hrana je u prosjeku bila skuplja gotovo deset posto nego u veljači prošle godine, sažima podatke američkog ministarstva rada francuska novinska agencija AFP.

Na mjesečnoj razini, CPI inflacija u SAD-u iznosila je 0,4 posto u veljači, što je pad od 0,1 postotni bod u odnosu na siječanj. CPI, koji isključuje cijene hrane i energije, iznosio je 0,5 posto.

Rezultat, u skladu s prognozama analitičara, predstavlja najnižu stopu inflacije od rujna 2021., navodi AFP. Međutim, rast cijena još uvijek je previsok da bi odvratio američku središnju banku od daljnjeg agresivnog povećanja kamata, kažu analitičari.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
Zaposlenost najbrže raste u građevinskom sektoru
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost najbrže raste u građevinskom sektoru
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,69 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 1,8 posto više nego u svibnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na pet posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE