GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Inflacija usporila i u veljači

SAD: Inflacija usporila i u veljači
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 17:41
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - U SAD-u je zabilježeno daljnje usporavanje potrošačke inflacije u veljači.

Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, u veljači su na godišnjoj razini porasle šest posto, što je 0,4 postotna boda manje nego u siječnju. Prema analitičarima, inflacija je i dalje visoka, što će vjerojatno dovesti do daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Ukupnom rastu cijena u veljači pridonijele su više cijene hrane, aktivnosti za slobodno vrijeme i opreme za stanovanje. Hrana je u prosjeku bila skuplja gotovo deset posto nego u veljači prošle godine, sažima podatke američkog ministarstva rada francuska novinska agencija AFP.

Na mjesečnoj razini, CPI inflacija u SAD-u iznosila je 0,4 posto u veljači, što je pad od 0,1 postotni bod u odnosu na siječanj. CPI, koji isključuje cijene hrane i energije, iznosio je 0,5 posto.

Rezultat, u skladu s prognozama analitičara, predstavlja najnižu stopu inflacije od rujna 2021., navodi AFP. Međutim, rast cijena još uvijek je previsok da bi odvratio američku središnju banku od daljnjeg agresivnog povećanja kamata, kažu analitičari.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
ARANŽMAN
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da je postigao dogovor s Ukrajinom o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom oko 15,6 milijardi američkih dolara.
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE