GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Inflacija je najveći unutarnji problem

SAD: Inflacija je najveći unutarnji problem
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2022 / 09:20
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Inflacija je najveći unutarnji problem u Sjedinjenim Državama, prema priznanju samog predsjednika Josepha Bidena, ali i procjenama 70 posto ispitanih Amerikanaca, prenose američki mediji.

Dok na Wall Streetu postoji strah od recesije, obični građani se boje otići u supermarket ili na benzinsku crpku.

Strah od recesije je porastao jer su američke Federalne rezerve podigle svoju ključnu kamatnu stopu za 0,75 posto – najveće povećanje u gotovo tri desetljeća, prenosi Glas Amerike.

"Visoka inflacija donosi značajne poteškoće, posebno za one koji najteže plaćaju visoke troškove osnovnih stvari kao što su hrana, smještaj i prijevoz", rekao je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell.

Cijene hrane porasle su za gotovo 12 posto, benzin je bio gotovo dvostruko skuplji, a cijene zrakoplovnih karata porasle su za gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Vjerojatno plaćam dobrih 50 do 75 dolara tjedno više za osnovne namirnice", kažu neki potrošači.

Budući da sada velik dio kućnog budžeta odlazi na nužne artikle poput benzina, Amerikanci štede na drugim stvarima, pa je maloprodaja u svibnju pala za 0,3 posto.

„Postoji velika ekonomska neizvjesnost. “Mislim da bi bilo pametno pogledati koliko novca unosite u kuću, kolika vam je ušteđevina i imate li poseban iznos za kišne dane”, preporuka je ekonomista Eli Wolfa.

Agresivnim podizanjem kamatne stope Centralna banka želi pomoći stabilizaciji cijena, ali to znači da će sve biti skuplje - od kredita za nove automobile, do kredita za kuće, gdje je kamata već porasla s tri posto u siječnju na šest posto na kamate na kreditne kartice.

Predsjednik Biden poslao je pismo direktorima velikih naftnih kompanija i okrivio pohlepu korporacija, zajedno s ratom u Ukrajini, za rekordno visoke cijene benzina.

Upozorio je da bi svojim izvršnim ovlastima mogao povećati proizvodnju u rafinerijama, istaknuvši kako je neprihvatljivo da američke obitelji izravno financiraju dobit naftnih kompanija koja je znatno veća nego inače. No, rafinerije već rade gotovo punim kapacitetom, a Bijela kuća nije dala puno detalja o Bidenovom planu, prenosi VOA.

"Pozivamo ih da učine pravu stvar, da budu domoljubi i da ne koriste rat kao izgovor", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Carine Jean-Pierre.

Međutim, Američki institut za naftu okrivio je Bidenovu politiku zalaganja za "zelenu energiju", tvrdeći da je inflaciji pridonijela predsjednikova pogrešna agenda udaljavanja od domaće nafte i prirodnog plina.

Što se tiče rekordne dobiti, tvrtke su odgovorile da sada nadoknađuju velike gubitke koje su pretrpjele tijekom pandemije, kao što je gubitak od 22 milijarde dolara koji je izvijestio Exxon Mobil 2020. godine.

Ilustracija: Pexels

Tagovi: inflacija, inflacija u SAD-u, Federalne rezerve, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE