GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka

SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iduću srijedu očekuje se rast travanjske inflacije za SAD, na račun prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u.

Već je u ožujku inflacija bila iznad tržišnog konsenzusa, što ukazuje na veći pritisak na rast prema cijenama. Istodobno, mnogi makroekonomski pokazatelji za SAD već ukazuju na pojavu veće, više od 3,5% inflacije za mjesec travanj. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada pokazuju da je broj Amerikanaca koji su zatražili nove naknade za nezaposlene pao na 498 000 u tjednu do 1. svibnja, najniže razine od ožujka prošle godine, kada je pandemija prvi put pogodila američko gospodarstvo.

Tempo oporavka na tržištu rada nastavlja se ubrzati ovog proljeća na račun ubrzanog cijepljenja protiv Covid-19, raznih državnih potpora, pozitivnih proljetnih sezonskih učinaka i na krilima paketa pomoći od 1,9 bilijuna dolara namijenjenog jačanju američke potražnje, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Uz to, indeks gotovih industrijskih proizvoda u ožujku skočio je dvostruko više od konsenzusa. Cijene nekretnina u SAD-u povijesno su visoke. Desetljeća rekordnih cijena zabilježena su i za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da će tvrtke morati odlučiti hoće li troškove prenijeti na kupce ili će imati niže marže. Na to će utjecati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cijena najhitnije robe, prvo u SAD-u, a zatim u Europi.

Ukratko, znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča. Visok rast aktivnosti bilježi se i u američkom uslužnom sektoru. Indeks usluga PMI IHS Markit popeo se na 64,7 bodova za SAD u travnju, s preliminarne procjene od 63,1 bodova, što ukazuje na najbrže rastuće širenje američkog uslužnog sektora od početka prikupljanja podataka krajem 2009. U sektoru usluga zabilježili su snažan porast novih izvoznih narudžbi i stopa otvaranja novih radnih mjesta bila je najbrža od studenog prošle godine.

U Njemačkoj je isti pokazatelj u travnju bio ispod pedeset bodova, na 49,9 bodova, što ukazuje na travanjsko smanjenje njemačkog uslužnog sektora zbog zatvaranja zemlje zbog trećeg vala (indeks PMI ispod 50 bodova znači kontrakciju, a vrijednost iznad širenje sektora). Dok je Njemačka više ili manje ograničavala javni život zbog trećeg vala, SAD se otvorio na krilima ubrzanog cijepljenja stanovništva, poticaja od 1,9 bilijuna dolara i očekivanih 2,2 bilijuna dolara ulaganja u američku infrastrukturu.

Stoga će sljedeće srijede (12. svibnja), uz američko čitanje inflacije, biti zanimljivo pratiti i objavu podatka o njemačkoj inflaciji. Mogli bismo očekivati povijesni jaz između niže njemačke (europske) i veće američke inflacije, što će povećati valutni rizik za europske ulagače koji drže američke vrijednosne papire. Očekivalo bi se da će dolar barem privremeno depresirati u odnosu na euro. Istodobno, prinosi na državne obveznice duljeg dospijeća mogli bi se dodatno povećati.

Tagovi: američka ekonomija, njemačka ekonomija, inflacija, PMI Index, sirovine, robe
PROČITAJ I OVO
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE