GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sachs: Koronavirus je ogroman izazov za svijet

Sachs: Koronavirus je ogroman izazov za svijet
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 15:58
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Jedan od vodećih ekonomskih teoretičara današnjice i profesor na prestižnom sveučilištu Columbia Jeffrey Sachs upozorio je u četvrtak kako će epidemija prouzročena koronavirusom imati ogromne globalne posljedice, a države jugoistoka Europe pozvao je da tome posvete posebnu pozornost.

Sachs, koji slovi za vodećeg stručnjaka za pitanja gospodarskog razvoja i borbe protiv siromaštva, videovezom je sudionicima gospodarskog foruma posvećenog stanju na zapadnom Balkanu, koji je održan u Sarajevu, kazao kako ne želi širiti paniku, no da ima obvezu upozoriti na to da je svijet nespreman dočekao izazov koji je prouzročio koronavirus.

Njegova je ocjena kako će to imati ogroman utjecaj na globalnu ekonomiju, jer su poremećeni globalni lanci opskrbe, turizmu prijeti katastrofa, a ljudi odgađaju planirane kupnje, što izravno dovodi do smanjenja ukupne potražnje.

Sachs, koji je i posebni savjetnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ciljeve samoodrživoga razvoja, kazao je kako je dodatni problem ponašanje SAD u sadašnjoj situaciji.

"Amerika ima lošu vlast i najkonfuzniju političku pozornicu u povijesti. Vlada vodi destruktivnu politiku uvlačenja zemlje i svijeta u pogubni trgovinski sukob s Kinom. To je vrlo opasan potez u situaciji kada treba zajedno raditi na otkrivanju cjepiva protiv koronavirusa“, upozorio je Sachs.

Naveo je i kako su klimatske promjene, ali i nova kriza u Siriji, uz prijetnju izravnoga vojnoga sukoba Rusije i Turske, velik izazov za svijet i svjetsko gospodarstvo, koje već bilježi zabrinjavajući pad. Argumentirao je to podatkom kako je samo Kina u siječnju ove godine zabilježila najgore indikatore gospodarskoga razvoja ikada.

U takvom okruženju dvojbeno je i koliko države zapadnog Balkana, a posebice BiH, mogu odgovoriti na širenje koronavirusa.

Sachs je poručio kako Europa ne smije čekati da zemlje zapadnog Balkana postanu njezine članice da bi surađivali pa sastanak europskih čelnika u svibnju u Zagrebu, po njegovom mišljenju, ne smije biti "tehničke naravi", nego se moraju nametnuti hitna pitanja konkretne suradnje.

"Ovom prostoru su potrebne investicije i neizvjesnost se mora rješavati izravno i zato je nužno odmah definirati područja (suradnje). EU ima izvanredan "zeleni sporazum", no taj je dokument potreban i zapadnom Balkanu. Potrebna mu je i digitalna revolucija i odluke koje će se donositi u koordinaciji s EU", kazao je Sachs, dodajući kako je posve je jasno da nema održivoga razvoja regije bez suradnje s EU.

Tagovi: Jeffrey Sachs, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE