GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P povećao izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga

S&P povećao izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2024 / 11:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Bonitetna agencija Standard & Poors (S&P) u najnovijem izvješću za Srbiju povećala je izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga sa "stabilnih" na "pozitivne", objavila je u petak Narodna banka Srbije (NBS).

U priopćenju se navodi da je "ova odluka donesena u uvjetima snažnih makroekonomskih pokazatelja Srbije ostvarenih u 2023. godini, otpornosti koju je naše gospodarstvo pokazalo u prethodnim globalno turbulentnim godinama te na temelju poboljšanja fiskalnih performansi i vanjske pozicije".

Nadalje se navodi da je kreditni rejting Republike Srbije zadržan na razini BB+, samo jednu razinu ispod investicijske ocjene, dok povećanje pozitivnih izgleda ukazuje da bi ova agencija Srbiji mogla dodijeliti investicijsku ocjenu u sljedećih 12 godina. mjeseca.

„Trud koji ulažemo i predanost s kojom pristupamo unapređenju našeg gospodarstva i domaćeg investicijskog okruženja daju rezultate. Ovo je prvi korak ka investicijskom rangu koji će nas još bolje pozicionirati na međunarodnoj investicijskoj karti i učiniti povoljnijim uvjete financiranja države, gospodarstva i građana”, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije. povodom odluke agencije S&P.

Kazala je da bi "ulazak u društvo zemalja s investicijskim kreditnim rejtingom značio zamjetan kvalitativni skok koji bi doveo do niza pozitivnih učinaka na gospodarski rast, zaposlenost i, što je najvažnije, životni standard građana".

Agencija S&P očekuje ubrzanje realnog rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 3,3 posto u ovoj godini i nastavak dinamičnog rasta u narednim godinama, navodi se u priopćenju.

U izvješću se ističe da su i ukupna i bazna inflacija u veljači nastavile usporavanje - na 5,6 posto ukupne inflacije, odnosno 5,2 posto bazne inflacije, kao i da se u narednom razdoblju očekuje njihov nastavak pada i povratak na ciljne granice od 3±1,5 posto.

Kad je riječ o vanjskoj poziciji Srbije, agencija ističe nizak deficit tekućeg računa platne bilance od 2,6 posto BDP-a u 2023. godini, a navodi da će njegovo očekivano povećanje u ovoj godini biti potaknuto investicijskim ciklusom, tj. povećan uvoz opreme i sirovina.

Posebno se navodi da će tekući deficit ostati pokriven priljevima po osnovi izravnih stranih ulaganja, koja su u proteklom desetljeću imala važnu ulogu u širenju izvozne baze i smanjenju inozemnog duga.

Vezano za fiskalna kretanja, agencija ističe da je država predana očuvanju održivih javnih financija te navodi da je razina javnog duga umjerena u usporedbi s drugim zemljama sličnog rejtinga.

“Siguran sam da bi Srbija i ranije došla do investicijskog razreda da nije bilo šokova iz okruženja. Ponovno smo samo na 'pola koraka' do ciljane razine, ali današnjom odlukom naš posao nije završen. Nastavljamo, u suradnji s drugim institucijama, raditi na provođenju odgovarajuće ekonomske politike i rješavanju preostalih izazova na koje ukazuju rejting agencije, što će dodatno unaprijediti domaće gospodarsko okruženje“, uvjerava guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Tagovi: Standard&Poors, kreditni rejting Srbije, tabaković, nbs
PROČITAJ I OVO
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE