GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting

S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 21:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kreditna rejting agencija Standard and Poors potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.

- Razlog zbog kojeg očekujemo pad gospodarstva od devet posto nalazi se u strogim mjerama protiv širenja Covida 19 u Hrvatskoj i inozemstvu. Ipak, vjerujemo kako je smanjenje makroekonomskih neravnoteža zadnjih godina pomoglo Hrvatskoj da bude u povoljnijoj poziciji i bolje podnese privremeni šok bez trajnih negativnih posljedica za državne uvjete zaduživanja, navodi se u izvješću S&P-a, koji je tom ocjenom zadržao rejting Hrvatske na investicijskoj razini. Pritom se posebno se posebno izdvaja činjenica da je Hrvatska jako ovisna o turizmu koji čini 20 posto udjela u BDP-u Hrvatske, ali se naglašava kako Hrvatska narodna banke ima dovoljno velike devizne rezerve, te ugovorenu takozvanu 'swap liniju' s Europskom središnjom bankom, što omogućava ublažavanje pritisaka na likvidnost financijskog sustava.

Pritom se dodaje i kako S&P smatra da HNB ima dovoljno snage da održava stabilnim tečaj kune u odnosu na euro.

- Unatoč tradicionalnom nesigurnim političkim okolnostima, Hrvatska aspiracija za ulaskom u eurozonu će pozitivno utjecati na provođenje nekih strukturnih reformi u iduće dvije ili tri godine. Napredak u poboljšanju poslovne klime, javnog sektora, pravosuđa i produktivnosti mogao bi tako rezultirati povećanjem dohotka prema prosjeku EU i usporiti emigraciju, tvrdi se u izvješću.

Tagovi: Standard&Poors, hrvatski kreditni rejting, hrvatska ekonomija, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
Morawiecki: Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto
PROCJENE
Morawiecki: Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo pretrpjet će manje štete u krizi izazvanoj koronavirusom nego što se u početku očekivalo i ove će se godine smanjiti manje od 3,5 posto, rekao je u ponedjeljak premijer Mateusz Morawiecki.
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
OTKRIĆA
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
NEW YORK - Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je izvijestio da je izgubio znatno više nego što je zaradio, tvrdi eksplozivni izvještaj objavljen u nedjelju u New York Timesu.
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE