GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski proračunski suficit se topi kako prihodi od energije padaju

Ruski proračunski suficit se topi kako prihodi od energije padaju
PRIHODI PRORAČUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2022 / 08:19
Autor: SEEbiz / klix.ba
MOSKVA - Ruski proračunski suficit za 2022. gotovo je nestao nakon što je nagli pad izvoza energije tijekom kolovoza doveo do mjesečnog deficita od čak 360 milijardi rubalja (5,9 milijardi dolara).

Rusija je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila suficit od gotovo 500 milijardi rubalja, ali je kumulativni ukupni prošlog mjeseca pao na samo 137 milijardi rubalja. To ukazuje na veliki manjak u kolovozu, koji ekonomisti pripisuju oštrom padu prihoda od nafte i plina.

Ruski izvoz u Europu smanjio se na otprilike jednu petinu isporuka prije invazije. Početkom rujna rekli su da će zaustaviti Sjeverni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke,

Naglo pogoršanje ruskih državnih financija dolazi nakon što je njezina vojska potučena u sjeveroistočnoj Ukrajini u svom najvećem vojnom neuspjehu od gubitka bitke za glavni grad Kijev u ožujku.

Prihodi od nafte i plina, koji čine gotovo polovicu dosadašnjih proračunskih prihoda, u razdoblju od siječnja do kolovoza smanjeni su za 18 posto na godišnjoj razini.

EU je zabranila i uvoz ruskog ugljena. EU-ova zabrana uvoza ruske sirove nafte trebala bi stupiti na snagu u prosincu.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom također su drastično pali, za 37 posto na godišnjoj razini, između siječnja i kolovoza, pokazuju podaci.

Rusija je isprva pokazala otpor prema uvedenim sankcijama, koje su uključivale zamrzavanje polovice njezinih deviznih rezervi u zapadnim bankama.

Gazprom, koji ima monopol na ruski plin, objavio je ranije da je godišnja proizvodnja u prvih osam mjeseci pala za 15 posto. Izvoz ruskog plina smanjen je za više od trećine.

U srpnju je rusko gospodarstvo palo za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Financial Times.

Tagovi: ruski proračun, ruski plin, ruska ekonomija, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE