GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski mediji: Šest zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju, prednjače Hrvatska i Slovenija

Ruski mediji: Šest zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju, prednjače Hrvatska i Slovenija
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Šest zemalja Europske unije u srpnju je povećalo izvoz robe u Rusiju na godišnjoj razini, dok je uvoz ruske robe porastao u 16 država EU, proizlazi iz izračuna RIA Novosti na temelju podataka ruskih nacionalnih statističkih agencija.

Neke su od njih nekoliko puta povećale uvoz robe iz Rusije: Slovenija (6 puta), Cipar (3,4 puta), Češka (3,1 puta), Grčka (3 puta) i Italija (2,2 puta), a slijede Austrija (za 12%), Belgija (89%), Bugarska (95%), Mađarska (77%), Njemačka (10%), Španjolska (68%), Luksemburg (16%), Nizozemska (15%), Rumunjska (9%), Slovačka (21%) i Hrvatska (2%).

Istovremeno je osam zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju na mjesečnoj razini. Najjači porast zabilježen je u Rumunjskoj (78%), Litvi (28%) i Nizozemskoj (21%). Povećane su i isporuke belgijske, bugarske, španjolske, slovenske i hrvatske robe, tvrde RIA Novosti.

Prema analizi agencije, u srpnju su u izvozu prednjačile Hrvatska, koja je u Rusiju isporučila robe za oko 18,4 milijuna eura, te Slovenija (98 milijuna eura), što je 59 posto, odnosno 56 posto više nego lani.

Robni izvoz na godišnjoj razini povećale su i Estonija (16%), Bugarska (10%), Austrija (5%) i Latvija (1%). Ostale zemlje bloka smanjile su izvoz robe u Rusiju: najviše su pale isporuke iz Cipra (-99%), Luksemburga (-82%), Francuske (-76%), Švedske (-75%) i Češke Republika (-70%).

Uvoz ruskih proizvoda u srpnju je na mjesečnoj razini povećan u devet zemalja, uključujući povećanje od osam puta u Cipar i 1,7 puta u Grčku.

Osim toga, u odnosu na lipanj kupnju su povećale Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Finska, Češka i Švedska.

Tagovi: izvoz u Rusiju, hrvatski izvoz u Rusiju
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE