GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski mediji: Šest zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju, prednjače Hrvatska i Slovenija

Ruski mediji: Šest zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju, prednjače Hrvatska i Slovenija
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Šest zemalja Europske unije u srpnju je povećalo izvoz robe u Rusiju na godišnjoj razini, dok je uvoz ruske robe porastao u 16 država EU, proizlazi iz izračuna RIA Novosti na temelju podataka ruskih nacionalnih statističkih agencija.

Neke su od njih nekoliko puta povećale uvoz robe iz Rusije: Slovenija (6 puta), Cipar (3,4 puta), Češka (3,1 puta), Grčka (3 puta) i Italija (2,2 puta), a slijede Austrija (za 12%), Belgija (89%), Bugarska (95%), Mađarska (77%), Njemačka (10%), Španjolska (68%), Luksemburg (16%), Nizozemska (15%), Rumunjska (9%), Slovačka (21%) i Hrvatska (2%).

Istovremeno je osam zemalja EU povećalo izvoz u Rusiju na mjesečnoj razini. Najjači porast zabilježen je u Rumunjskoj (78%), Litvi (28%) i Nizozemskoj (21%). Povećane su i isporuke belgijske, bugarske, španjolske, slovenske i hrvatske robe, tvrde RIA Novosti.

Prema analizi agencije, u srpnju su u izvozu prednjačile Hrvatska, koja je u Rusiju isporučila robe za oko 18,4 milijuna eura, te Slovenija (98 milijuna eura), što je 59 posto, odnosno 56 posto više nego lani.

Robni izvoz na godišnjoj razini povećale su i Estonija (16%), Bugarska (10%), Austrija (5%) i Latvija (1%). Ostale zemlje bloka smanjile su izvoz robe u Rusiju: najviše su pale isporuke iz Cipra (-99%), Luksemburga (-82%), Francuske (-76%), Švedske (-75%) i Češke Republika (-70%).

Uvoz ruskih proizvoda u srpnju je na mjesečnoj razini povećan u devet zemalja, uključujući povećanje od osam puta u Cipar i 1,7 puta u Grčku.

Osim toga, u odnosu na lipanj kupnju su povećale Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Finska, Češka i Švedska.

Tagovi: izvoz u Rusiju, hrvatski izvoz u Rusiju
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE