GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu

Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / Agencije
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je "prema preliminarnim procjenama iznosio 96 posto razine dosegnute u istom razdoblju 2021.", navodi Rosstat u priopćenju za javnost koje je sažela francuska novinska agencija AFP.

Riječ je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromjesečja koje je u potpunosti obilježio rat u Ukrajini, ističe i AFP.

Nekoliko svjetskih financijskih institucija smanjilo je ekonomske izglede Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U svibnju je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidjela da bi njezin BDP ove godine mogao pasti za 30 posto, dok bi se gospodarska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti za 10 posto.

Prije nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače, banka sa sjedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 posto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od 3 posto za Rusiju.

Svjetska banka je sredinom travnja objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti za 45,1 posto, a ruski za 11,2 posto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusko gospodarstvo i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Tagovi: ruski BDP, ruska ekonomija, rat u Ukrajini, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE