GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska ekonomija se polako, ali sigurno urušava

Ruska ekonomija se polako, ali sigurno urušava
URUŠAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2023 / 09:51
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Iako ruski dužnosnici uporno ponavljaju da je gospodarstvo zemlje unatoč sankcijama i ograničenjima ne samo stabilno, već se i brzo prilagođava i raste, podaci pokazuju nešto drugačiju sliku.

O tome da rusko gospodarstvo raste govorio je i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tijekom svog obraćanja u veljači ove godine uoči godišnjice rata u Ukrajini. Tada je rekao da se Rusija brzo prilagodila novoj stvarnosti te se okrenula domaćoj proizvodnji i jačanju suradnje s partnerima koji nisu podržali sankcije.

No, Ministarstvo gospodarskog razvoja Ruske Federacije objavilo je operativno izvješće za razdoblje od siječnja do travnja ove godine, iz kojeg se jasno vidi da rusko gospodarstvo, traumatizirano sankcijama i ratom, i dalje propada.

U prva četiri mjeseca 2023. ruski BDP smanjio se za dodatnih 0,6 posto nakon pada od 2,1 posto prošle godine.

Ovo ministarstvo navodi da, iako je gospodarstvo u travnju poraslo za 3,3 posto, to je, između ostalog, rezultat efekta "niske baze". Godinu dana ranije, u istom mjesecu, ruski BDP počeo je padati (za 3 posto) nakon prvog vala sankcija i rekordne devalvacije valute rublje.

Obujam industrijske proizvodnje u Rusiji u spomenutom je razdoblju porastao za 0,6 posto zahvaljujući intenzivnom radu obrambenih pogona koji u tri smjene proizvode granate i oružje za vojsku upućenu u rat u Ukrajini. Tako je proizvodnja "gotovih metalnih proizvoda" (kategorija koja uključuje streljivo i vojnu opremu) u travnju skočila za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja minerala pala je 1,8 posto u četiri mjeseca zbog rekordnog kolapsa u povijesti ruske plinske industrije, koja je izgubila ključno europsko tržište i zabilježila pad od 10 posto. Do kraja travnja promet u trgovini na malo na godišnjoj je razini manji za 3,6 posto, a u trgovini na veliko za 11,9 posto.

Nagli porast izgradnje, uključujući i u "novim regijama", rast vojne proizvodnje, "jeftina supstitucija uvoza" neki su od čimbenika koji su spriječili nagli pad ruskog gospodarstva prošle godine. Međutim, sada su svi oni gotovo potpuno iscrpljeni, upozoravaju stručnjaci Ruskog centra za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze (TSMAKP).

Kako se sankcije šire, izvoz ruske robe ne samo da nastavlja opadati, već rapidno opada, a još uvijek nema novih poticaja za rast, niti se zna odakle bi on mogao doći. Dobit poduzeća pada (gotovo za četvrtinu u prvom tromjesečju), u proračunu se nakupilo gotovo 3 trilijuna rubalja (oko 11,5 milijardi eura) deficita, a možda i nema sredstava za ulaganje u izlazak iz krize.

Međutim, vlada Ruske Federacije i dalje predviđa gospodarski rast u 2023. godini za najmanje 1,2 posto i očekuje ubrzanje tempa na 2 posto u 2024. i 2,6 posto u 2025. godini.

Zahvaljujući nekim čimbenicima, poput jačanja građevinske industrije, zamjene stranih brendova, rusko gospodarstvo uspjelo se održati tijekom prošle godine. No, ogroman doprinos dao je i tzv sivi izvoz o kojem nećete pročitati ni u jednom službenom izvješću.

Tagovi: ruska ekonomija, Rusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE