GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka smanjuje prirez

Rijeka smanjuje prirez
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović najavio je da bi se odluka o smanjenju prireza za jedan postotni poen, s 15 na 14 posto, trebala naći na sjednici Gradskoga vijeća u listopadu ove godine nakon što se provede savjetovanje s javnošću koje je u tijeku i traje do 16. listopada ove godine.

Odlukom o porezima Grada Rijeke utvrđene su sljedeće vrste gradskih poreza – prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor, a člankom 4. propisano je da se prirez porezu na dohodak plaća po stopi od 15 posto.

– Kao što smo i obećali u našem izbornom programu, u cilju poreznog rasterećenja građana grada Rijeke, smanjit ćemo stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen, odnosno sa sadašnjih 15 posto na 14 posto s primjenom od 1. siječnja 2022. godine, što predstavlja prvi korak u ostvarenju konačnog cilja – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10 posto od 1. siječnja 2025. godine. Zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 9.671 kuna će zbog smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 14 posto u 2022. godini na godišnjoj razini imati veću neto plaću za 89,70 kuna, a kad se stopa prireza porezu na dohodak smanji na 10 posto, neto plaća će se istoj na godišnoj razini povećati za oko 500 kuna, pojasnio je Filipović za Novi list.

U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Rijeke u 2022. godini, budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2021. godini procjenjuje na 57 milijuna kuna, pojasnio je Filipović, procjena je da će se smanjenjem stope prireza porezu na dohodak i u sljedećoj godini smanjiti prihod Grada Rijeke od prireza porezu na dohodak za oko četiri milijuna kuna.

Tagovi: Grad Rijeka, Marko Filipović, prirez
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE