GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizori: EU nema strategiju za kineska ulaganja, ne može ublažiti rizike

Revizori: EU nema strategiju za kineska ulaganja, ne može ublažiti rizike
KINA-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zemlje EU-a nisu definirale zajednički strateški pristup kineskim ulaganjima, kojim bi se efikasno ublažili rizici, uključujući pretjeranu zaduženost prema strateškom konkurentu, utvrdio je u četvrtak revizorski sud EU-a.

Europski revizorski sud (ECA) utvrdio je u danas objavljenom izvješću 18 rizika koje generiraju kineska državna ulaganja u Europskoj uniji.

Kina spada među najveće trgovinske partnere EU-a ali njezina nekontrolirana ulaganja mnogima zadaju glavobolju.

Revizor navodi preveliki dug prema Kini, koji bi mogao rezultirati gubitkom strateških kolaterala i nižim ekološkim standardima, te dovesti u pitanje konkurentnost.

Na kraju 2018. ukupna vrijednost izravnih kineskih ulaganja u EU iznosila je 202 milijarde eura, od čega lavovski dio, čak 82,5 milijardi, otpada na Luksemburg.

Prema podacima Europske komisije koji nisu dostupni javnosti, na kraju 2017. godine ukupna je vrijednost imovine kineskih ulagača, uključujući izravna inozemna ulaganja, iznosila 2.100 milijardi eura.

Podaci o kineskim ulaganjima nisu kompletni, upozorava revizorski sud. Budući da ih nemamo dovoljno, kineska su ulaganja "crna rupa za podatke", naglasila je članica revizorskog suda Annemie Turtelboom.

Eurostatovi su službeni podaci fragmentirani, nisu pravodobni ni potpuni, zaključak je izvješća ECA-e.

"Plovi li EU naslijepo prema Kini?", pita Turtelboom. "Čini se definitivno da jedrimo bez kompasa", drži ona.

EU ne raspolaže ni formaliziranom sveobuhvatnom analizom rizika, ističu revizori.

Budući da nije usvojen zajednički pristup na razini EU-a, više članica potpisalo je sporazume s Kinom, ne obavijestivši prethodno Europsku komisiju.

Nekoordiniranost je rezultirala izdvojenim, neujednačenim pristupima, naglasila je Turtelboom.

"Trebamo jedan tim s 27 igrača", dodala je, ne 27 timova.

Europske kompanije upozoravaju da Kina mora napraviti velika poboljšanja želi li s EU-om zaključiti investicijski sporazum.

"Europska strana jasno je dala do znanja da ne može Kini izaći ususret na pola puta", kaže predsjednik Trgovinske komore EU-a u Kini Joerg Wuttke.

Europa već nudi uvjete za ravnopravno natjecanje, kako domaćim, tako i kineskim kompanijama, tvrdi Wuttke.

"Za Kinu se to još ne može reći. Na Pekingu je da premosti taj jaz", kaže on.

EU i Kina planiraju idućeg tjedna održati sastanak na vrhu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen planiraju u ponedjeljak televezom razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Na dnevnom će redu sastanka biti i planirani sporazum o ulaganjima, o kojem se pregovara već šest godina.

Po Wuttkeu, prilika za sporazum s Kinom uskoro će nestati, sporazum mora biti sklopljen do kraja godine.

Nije baš siguran da dvije strane mogu sklopiti sveobuhvatan sporazum koji bi udovoljio zahtjevima kompanijama iz EU-a. Problem je što su pozicije dvije strane još uvijek udaljene. "Sporazum mora biti robustan, sveobuhvatan, inače je bolje da ga ni ne sklapamo", kaže.

Vremena je također sve manje. I u SAD-u i u Europi jača nesklonost Kini, uglavnom zbog pitanja o kršenju ljudskih prava. Ne bude li sporazum sklopljen ove godine, kaže Wuttke, bit će puno teže.

Kina će profitirati od otvaranja, naglašava, poticaj gospodarskom rastu povećat će primanja 1,3 milijarde građana, čiji će životni standard snažno porasti, kaže Wuttke.

Bez sporazuma Kina ne može u cijelosti ostvariti svoj potencijal, naglašava.

Šangaj je primjer kakvu korist Kini donose inozemna ulaganja. Grad s 24 milijuna stanovnika privukao je ulaganja oko 60 tisuća inozemnih kompanija, na koje otpada četvrtina njegova gospodarskog rasta, trećina njegovih proračuskih primanja i petina radnih mjesta.

Svijet pak ne može ignorirati Kinu, upozorava, bez obzira na moguće nepovoljne diplomatske vjetrove iz SAD-a. Kina generira trećinu svjetskog gospodarskog rasta, podsjeća.

I pandemija koronavirusa naglasila je prednosti i nedostatke tješnjih veza s Kinom, kaže Wuttke. Činjenica da se Kina brzo oporavila od virusa prilika je za europske kompanije koje strahuju od pada prodaje na matičnim tržištima, s obzirom na mjere suzbijanja zaraze.

Tagovi: kkineske investicije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
RAST
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
RAST
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, priopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE