GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizori: EU nema strategiju za kineska ulaganja, ne može ublažiti rizike

Revizori: EU nema strategiju za kineska ulaganja, ne može ublažiti rizike
KINA-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zemlje EU-a nisu definirale zajednički strateški pristup kineskim ulaganjima, kojim bi se efikasno ublažili rizici, uključujući pretjeranu zaduženost prema strateškom konkurentu, utvrdio je u četvrtak revizorski sud EU-a.

Europski revizorski sud (ECA) utvrdio je u danas objavljenom izvješću 18 rizika koje generiraju kineska državna ulaganja u Europskoj uniji.

Kina spada među najveće trgovinske partnere EU-a ali njezina nekontrolirana ulaganja mnogima zadaju glavobolju.

Revizor navodi preveliki dug prema Kini, koji bi mogao rezultirati gubitkom strateških kolaterala i nižim ekološkim standardima, te dovesti u pitanje konkurentnost.

Na kraju 2018. ukupna vrijednost izravnih kineskih ulaganja u EU iznosila je 202 milijarde eura, od čega lavovski dio, čak 82,5 milijardi, otpada na Luksemburg.

Prema podacima Europske komisije koji nisu dostupni javnosti, na kraju 2017. godine ukupna je vrijednost imovine kineskih ulagača, uključujući izravna inozemna ulaganja, iznosila 2.100 milijardi eura.

Podaci o kineskim ulaganjima nisu kompletni, upozorava revizorski sud. Budući da ih nemamo dovoljno, kineska su ulaganja "crna rupa za podatke", naglasila je članica revizorskog suda Annemie Turtelboom.

Eurostatovi su službeni podaci fragmentirani, nisu pravodobni ni potpuni, zaključak je izvješća ECA-e.

"Plovi li EU naslijepo prema Kini?", pita Turtelboom. "Čini se definitivno da jedrimo bez kompasa", drži ona.

EU ne raspolaže ni formaliziranom sveobuhvatnom analizom rizika, ističu revizori.

Budući da nije usvojen zajednički pristup na razini EU-a, više članica potpisalo je sporazume s Kinom, ne obavijestivši prethodno Europsku komisiju.

Nekoordiniranost je rezultirala izdvojenim, neujednačenim pristupima, naglasila je Turtelboom.

"Trebamo jedan tim s 27 igrača", dodala je, ne 27 timova.

Europske kompanije upozoravaju da Kina mora napraviti velika poboljšanja želi li s EU-om zaključiti investicijski sporazum.

"Europska strana jasno je dala do znanja da ne može Kini izaći ususret na pola puta", kaže predsjednik Trgovinske komore EU-a u Kini Joerg Wuttke.

Europa već nudi uvjete za ravnopravno natjecanje, kako domaćim, tako i kineskim kompanijama, tvrdi Wuttke.

"Za Kinu se to još ne može reći. Na Pekingu je da premosti taj jaz", kaže on.

EU i Kina planiraju idućeg tjedna održati sastanak na vrhu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen planiraju u ponedjeljak televezom razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Na dnevnom će redu sastanka biti i planirani sporazum o ulaganjima, o kojem se pregovara već šest godina.

Po Wuttkeu, prilika za sporazum s Kinom uskoro će nestati, sporazum mora biti sklopljen do kraja godine.

Nije baš siguran da dvije strane mogu sklopiti sveobuhvatan sporazum koji bi udovoljio zahtjevima kompanijama iz EU-a. Problem je što su pozicije dvije strane još uvijek udaljene. "Sporazum mora biti robustan, sveobuhvatan, inače je bolje da ga ni ne sklapamo", kaže.

Vremena je također sve manje. I u SAD-u i u Europi jača nesklonost Kini, uglavnom zbog pitanja o kršenju ljudskih prava. Ne bude li sporazum sklopljen ove godine, kaže Wuttke, bit će puno teže.

Kina će profitirati od otvaranja, naglašava, poticaj gospodarskom rastu povećat će primanja 1,3 milijarde građana, čiji će životni standard snažno porasti, kaže Wuttke.

Bez sporazuma Kina ne može u cijelosti ostvariti svoj potencijal, naglašava.

Šangaj je primjer kakvu korist Kini donose inozemna ulaganja. Grad s 24 milijuna stanovnika privukao je ulaganja oko 60 tisuća inozemnih kompanija, na koje otpada četvrtina njegova gospodarskog rasta, trećina njegovih proračuskih primanja i petina radnih mjesta.

Svijet pak ne može ignorirati Kinu, upozorava, bez obzira na moguće nepovoljne diplomatske vjetrove iz SAD-a. Kina generira trećinu svjetskog gospodarskog rasta, podsjeća.

I pandemija koronavirusa naglasila je prednosti i nedostatke tješnjih veza s Kinom, kaže Wuttke. Činjenica da se Kina brzo oporavila od virusa prilika je za europske kompanije koje strahuju od pada prodaje na matičnim tržištima, s obzirom na mjere suzbijanja zaraze.

Tagovi: kkineske investicije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE