GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizori: EU nema strategiju za kineska ulaganja, ne može ublažiti rizike

Revizori: EU nema strategiju za kineska ulaganja, ne može ublažiti rizike
KINA-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zemlje EU-a nisu definirale zajednički strateški pristup kineskim ulaganjima, kojim bi se efikasno ublažili rizici, uključujući pretjeranu zaduženost prema strateškom konkurentu, utvrdio je u četvrtak revizorski sud EU-a.

Europski revizorski sud (ECA) utvrdio je u danas objavljenom izvješću 18 rizika koje generiraju kineska državna ulaganja u Europskoj uniji.

Kina spada među najveće trgovinske partnere EU-a ali njezina nekontrolirana ulaganja mnogima zadaju glavobolju.

Revizor navodi preveliki dug prema Kini, koji bi mogao rezultirati gubitkom strateških kolaterala i nižim ekološkim standardima, te dovesti u pitanje konkurentnost.

Na kraju 2018. ukupna vrijednost izravnih kineskih ulaganja u EU iznosila je 202 milijarde eura, od čega lavovski dio, čak 82,5 milijardi, otpada na Luksemburg.

Prema podacima Europske komisije koji nisu dostupni javnosti, na kraju 2017. godine ukupna je vrijednost imovine kineskih ulagača, uključujući izravna inozemna ulaganja, iznosila 2.100 milijardi eura.

Podaci o kineskim ulaganjima nisu kompletni, upozorava revizorski sud. Budući da ih nemamo dovoljno, kineska su ulaganja "crna rupa za podatke", naglasila je članica revizorskog suda Annemie Turtelboom.

Eurostatovi su službeni podaci fragmentirani, nisu pravodobni ni potpuni, zaključak je izvješća ECA-e.

"Plovi li EU naslijepo prema Kini?", pita Turtelboom. "Čini se definitivno da jedrimo bez kompasa", drži ona.

EU ne raspolaže ni formaliziranom sveobuhvatnom analizom rizika, ističu revizori.

Budući da nije usvojen zajednički pristup na razini EU-a, više članica potpisalo je sporazume s Kinom, ne obavijestivši prethodno Europsku komisiju.

Nekoordiniranost je rezultirala izdvojenim, neujednačenim pristupima, naglasila je Turtelboom.

"Trebamo jedan tim s 27 igrača", dodala je, ne 27 timova.

Europske kompanije upozoravaju da Kina mora napraviti velika poboljšanja želi li s EU-om zaključiti investicijski sporazum.

"Europska strana jasno je dala do znanja da ne može Kini izaći ususret na pola puta", kaže predsjednik Trgovinske komore EU-a u Kini Joerg Wuttke.

Europa već nudi uvjete za ravnopravno natjecanje, kako domaćim, tako i kineskim kompanijama, tvrdi Wuttke.

"Za Kinu se to još ne može reći. Na Pekingu je da premosti taj jaz", kaže on.

EU i Kina planiraju idućeg tjedna održati sastanak na vrhu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen planiraju u ponedjeljak televezom razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Na dnevnom će redu sastanka biti i planirani sporazum o ulaganjima, o kojem se pregovara već šest godina.

Po Wuttkeu, prilika za sporazum s Kinom uskoro će nestati, sporazum mora biti sklopljen do kraja godine.

Nije baš siguran da dvije strane mogu sklopiti sveobuhvatan sporazum koji bi udovoljio zahtjevima kompanijama iz EU-a. Problem je što su pozicije dvije strane još uvijek udaljene. "Sporazum mora biti robustan, sveobuhvatan, inače je bolje da ga ni ne sklapamo", kaže.

Vremena je također sve manje. I u SAD-u i u Europi jača nesklonost Kini, uglavnom zbog pitanja o kršenju ljudskih prava. Ne bude li sporazum sklopljen ove godine, kaže Wuttke, bit će puno teže.

Kina će profitirati od otvaranja, naglašava, poticaj gospodarskom rastu povećat će primanja 1,3 milijarde građana, čiji će životni standard snažno porasti, kaže Wuttke.

Bez sporazuma Kina ne može u cijelosti ostvariti svoj potencijal, naglašava.

Šangaj je primjer kakvu korist Kini donose inozemna ulaganja. Grad s 24 milijuna stanovnika privukao je ulaganja oko 60 tisuća inozemnih kompanija, na koje otpada četvrtina njegova gospodarskog rasta, trećina njegovih proračuskih primanja i petina radnih mjesta.

Svijet pak ne može ignorirati Kinu, upozorava, bez obzira na moguće nepovoljne diplomatske vjetrove iz SAD-a. Kina generira trećinu svjetskog gospodarskog rasta, podsjeća.

I pandemija koronavirusa naglasila je prednosti i nedostatke tješnjih veza s Kinom, kaže Wuttke. Činjenica da se Kina brzo oporavila od virusa prilika je za europske kompanije koje strahuju od pada prodaje na matičnim tržištima, s obzirom na mjere suzbijanja zaraze.

Tagovi: kkineske investicije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE