GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reuters: Nedostatak radne snage ubija hrvatsku ekonomiju

Reuters: Nedostatak radne snage ubija hrvatsku ekonomiju
ZAOSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2018 / 13:43
Autor: SEEbiz / Reuters / Jutarnji list
LONDON - Zbog manjka radnika Hrvatska u srednjoročnom razdoblju ne samo da neće dostići najrazvijenije članice EU, nego će zaostajati i za stopama rasta istočne i jugoistočne Europe, procjenjuje agencija Reuters u opširnoj analizi tržišta rada u našoj zemlji.

- Hrvatska pati od ozbiljnog nedostatka radne snage, najosjetnije u svojim lijepim turističkim naseljima na moru i u turizmu općenito koji je bitan za njezin gospodarski rast što oslabljuje nade da će ta zemlja sustići razvijenije ekonomije Europske unije – navodi ugledna agencija, citirajući procjene ekonomskih analitičara u našoj zemlji da će hrvatska ekonomija u predstojećem razdoblju rasti po stopama od jedan do dva posto.

Trenutno, dodaje Reuters, rast hrvatskog BDP-a nešto je veći i kreće se oko tri posto, no ni to, zaključuje, nije na razini rasta država na istoku i jugoistoku Europe.

- Turizam u Hrvatskoj sa svojim spektakularnim otocima redovito nadoknađuje znatan trgovinski manjak zemlje pa je ključno za uslužni sektor koji ga podupire kako bi mogao ispuniti otvaranje novih radnih mjesta – napominje agencija prenoseći računice Hrvatske udruge poslodavaca kako u nas nedostaje oko 30 tisuća radnika, prije svega u uslužnim djelatnostima, ali i u industriji.

Kao osnovne uzroke nedostatka radne snage u Hrvatskoj, Reuters detektira odljev radnika u inozemstvo zbog viših plaća i neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva. U prilog potonjeg, navodi se primjer sisačke tvrtke ABS koji, prema navodima Ivane Rumac iz Odjela za opće i pravne poslove ABS-a, nije uspio pronaći potrebnog 71 radnika s odgovarajućim znanjima i vještinama.

- U protekloj financijskoj godini, kada smo angažirali 71 radnika, 40 posto ispitanika nije ispunilo uvjete, a 43 posto od naših 90 zaposlenika moralo se interno školovati – izjavila je Ivana Rumac za Reuters.

Agencija prenosi i podatke Franza Letice, šefa zagrebačkog udruženja restorana i vlasnika barova, da je u prvih devet mjeseci ove godine bilo 782 nepopunjena radna za kuhare te tisuću i 493 otvorenih radnih mjesta za konobare u glavnom gradu Hrvatske. Reuters dodaje i sve izraženiji manjak medicinskih sestara u našim bolnicama te prenosi navode direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonje Holocher-Ertl da je jedna veća austrijska tvrtka odustala od investicije u Hrvatskoj jer nije mogla naći dovoljno radnika.

- Željeli su proširiti poslovanje u Hrvatskoj, ali su se zbog nedostatka adekvatno kvalificirane radne snage na kraju odlučili za Južnu Ameriku gdje također posluju – otkriva Sonja Holocher-Ertl za Reuters.

Ova raščlamba hrvatskog tržišta rada zaključuje se zabrinjavajućim podatkom kako se svega 60 posto našeg stanovništva starosti između 15 i 64 godine zapošljava. Riječ je, konstatira Reuters, o jednoj od najnižih stopa zaposlenosti u Europskoj uniji.

Tagovi: manjak radne snage, tržište rada, uvoz radne snage, uvoz radnika, Reuters, Sonja Holocher-Ertl, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE